Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Σάλος στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ έστειλε τον Πενς στο ξενοδοχείο του και τον… χρέωσε

Σάλος στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ έστειλε τον Πενς στο ξενοδοχείο του και τον… χρέωσε

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σταμάτησε ποτέ να είναι επιχειρηματίας. Και όπως κάθε επιχειρηματίας, ενδιαφέρεται για το κέρδος του. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως τη… λυπητερή θα πληρώσουν οι Αμερικανοί πολίτες.

Τι “σκαρφίστηκε” ο Τραμπ αυτή τη φορά; Έστειλε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς για περιοδεία στην Ευρώπη. Ένας από τους σταθμούς του και η Ιρλανδία. Όλως τυχαίως (not) εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκεί κι ένα ξενοδοχείο.

Ο αντιπρόεδρός του (και η ομάδα που τον συνοδεύει μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειάς του) βρήκαν κατάλυμα με τη… μεσολάβηση του “πλανητάρχη” στις πολυτελείς εγκαταστάσεις γκολφ, ιδιοκτησίας του Τραμπ, στο Ντούνμπεγκ της δυτικής Ιρλανδίας. Μόνο που όλα έγιναν με το… αζημίωτο! Όχι για τον ίδιο τον Πενς, που βρίσκεται την Ευρώπη στο πλαίσιο επίσημης κυβερνητικής αποστολής, αλλά για τα μέλη της οικογένειάς του που τον συνοδεύουν…

Οι συναντήσεις του Πενς στην Ιρλανδία έγιναν στο Δουβλίνο. Για να βρεθεί εκεί, αφού έμεινε στο Ντούνμπεγκ, χρειάστηκε μια ώρα διαδρομή με το αυτοκίνητο και πτήση 40 λεπτών για να φτάσει στην ιρλανδική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CNN! Αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα για τον Τραμπ. Μπορεί το περιβάλλον του Αμερικανού αντιπροέδρου να μη γνωρίζει επακριβώς πόσο κοστίζει η διαμονή στο Έμεραλντ Άιλ του Τραμπ, όμως το αμερικανικό Δημόσιο είναι βέβαιο πως θα καταβάλλει στον πρόεδρο των ΗΠΑ πολλές χιλιάδες δολάρια.

Ο ίδιος ο Πενς, από την Ιρλανδία και μετά το σάλο που δημιουργήθηκε (δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, θα καταλάβετε πιο κάτω στο κείμενο γιατί…), υπερασπίστηκε την απόφαση να μείνει στο ξενοδοχείο του… αφεντικού του. Είχε χώρο για όλη τη συνοδεία του, το είχε εγκρίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επιπλέον η γιαγιά του Αμερικανού αντιπροέδρου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ντούνμπεργκ. Ίσως γι’ αυτό ο Πενς πήρε… όλη του την οικογένεια στην Ιρλανδία: τη μητέρα του Νάνσι, την αδερφή του Άννι και φυσικά τη σύζυγό του Κάρεν.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Τα παράπονα για το κόστος των μετακινήσεων των ηγετών αποτελούν συχνά θέμα συζήτησης. Ο Τραμπ βέβαια και στη συγκεκριμένη περίπτωση το έχει… τερματίσει. Στη δική του περίπτωση η πρακτική αυτή είναι τόσο διαδεδομένη, που έχει πάψει πλέον να απασχολεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τόσο συχνά το αξίωμά του για να μεταγγίζει χρήματα στις επιχειρήσεις του -όπως τις συχνές διαμονές του σε εγκαταστάσεις που του ανήκουν χρεώνοντας για αυτή τη διαμονή το αμερικανικό Δημόσιο -που πλέον δεν αποτελεί έκπληξη.

Όμως, η περίπτωση Πενς είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη. Γιατί ο Τραμπ όχι μόνο προέτρεψε και τον αντιπρόεδρό του να κάνει το ίδιο με εκείνον, αλλά και να πληρώσει από την τσέπη του τον… ίδιο, εφόσον για τη διαμονή της συζύγου του και της αδελφής της στο Emerald Isle θα πληρώσει από την τσέπη του, αφού δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη αποστολή.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο προσωπάρχης του Πενς, Μαρκ Σορτ, είπε πως «δεν ήταν μία διαταγή» από τον Τραμπ, αλλά μάλλον «μία πρόταση, του είδους “ε και δεν μένεις στο σπίτι μου;”».

Βέβαια η πρόταση του Τραμπ να προσφέρει το “σπίτι” του δεν ήταν με το αζημίωτο, καθώς δεν τον κάλεσε ως φιλοξενούμενο. Περισσότερο ανάγκασε τον Πενς να ξοδεύσει προς όφελός του χιλιάδες δολάρια.
Μάλιστα, αυτή η διαμονή αποτελεί διπλό κέρδος για τον Τραμπ, όχι μόνο γιατί θα του αποφέρει χρηματικά κέρδη, αλλά ιδίως γιατί αποτελεί μία δωρεάν διαφήμιση για τις εγκαταστάσεις του. Όπως προσθέτει το περιοδικό Atlantic, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποδείξει και στο παρελθόν πώς να δημιουργεί προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις του.

Θέλοντας και μη ο Πενς ήδη είναι “συνένοχος” του Τραμπ στην προσπάθειά του να εκμεταλλευθεί προς όφελός του το αμερικανικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το Daily Beast, η ομάδα του Πενς ήδη έχει ξοδεύσει πάνω από 200.000 δολάρια για διαμονές σε εγκαταστάσεις του Τραμπ από το 2017.

Business is business!

Και όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να… γκρινιάζει για το πόσο του έχει κοστίσει το να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ! «Μου κοστίζει από 3 έως 5 εκατ. δολάρια να είμαι πρόεδρος», λέει και ξαναλέει. Κάτι που είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς γιατί ο Τραμπ, αντιθέτως προς άλλους προέδρους, δεν έχει δημοσιεύσει τις φορολογικές δηλώσεις του.

Αυτό που είναι γεγονός είναι πως πως οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Τραμπ, όπως το Mar-a-Lago, το Bedminster ή το Trump International Hotel, οι άλλες ιδιοκτησίες του στη Φλόριντα, το Σικάγο και τη Σκωτία, γνωρίζουν «χρυσές μέρες» χάρη στο brand-name που έχει δημιουργήσει ο ιδιοκτήτης τους. Παράλληλα, ο Τραμπ προωθεί το παραθεριστικό κατάλυμα ιδιοκτησίας του Doral στο Μαϊάμι ως τοποθεσία διοργάνωσης της επόμενης G7 του 2020, όπως πληροφορεί η Washington Post.

Η “κλάψα” του Τραμπ για το «προσωπικό κόστος» της προεδρίας έχει να κάνει περισσότερο με το τι τον ώθησε να θέσει υποψηφιότητα. Ήθελε περισσότερο τη δημοσιότητα απ’ ό,τι την εκλογή του. Και όταν εξελέγη, αρνήθηκε να μεταβιβάσει σε τρίτο πρόσωπο ή σε κάποιο καταπίστευμα τον έλεγχο των επιχειρήσεών του προκειμένου να αναλάβει την προεδρία -όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του- αλλά διευθύνει προσωπικά ό,τι φέρει «με χρυσά γράμματα το όνομά του». Όταν χρειάστηκε να επιλέξει μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και του ιδιωτικού κέρδους, ο Τραμπ επέλεξε και τα δύο.

Το παράδοξο είναι πως οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του έχουν επιτρέψει στον Τραμπ να ασχολείται ανενόχλητος με τις δουλειές του. Μπορεί να έχουν προσφύγει για κάποιες από τις δραστηριότητές του -όπως για χρήματα που έχει διαθέσει για να καλύψει κάποιες ύποπτες υποθέσεις του- όμως εν γένει δεν έχουν ασχοληθεί με τις παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις Τραμπ εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα από περιπτώσεις όπως του Ντούνμπεγκ.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις