Πέμπτη, 29 Φεβ.
17oC Αθήνα

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Φωτογραφία-iStock

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με συμμετοχή του ενεργειακού ομίλου TAQA (η οποία από Euroasia Interconnector μετονομάζεται σε Great Sea Interconnector) ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου από το ελληνικό περίπτερο στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28), στο Ντουμπάι.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο στο Ντουμπάι η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ένεργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου η συμφωνία πραγματοποιήθηκε μετά την ανάληψη του έργου από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος προχώρησε στην σύσταση θυγατρικής εταιρεία για την περαιτέρω ωρίμανση του και την έναρξη κατασκευής. Ήδη υπενθυμίζεται υπάρχει συμφωνία για είσοδο και ισραηλινού fund στο έργο.

Η συμφωνία για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι η δεύτερη που υπογράφεται στο πλαίσιο της COP28 καθώς όπως υπενθύμισε η υφυπουργός προηγήθηκε η συμφωνία με την Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον μετασχηματισμό του Πόρου στο επόμενο “GR-Eco Ιsland”.

Η κα Σδούκου σημείωσε ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε για την Ελλάδα την υψηλότερη δυνατή εκπροσώπηση στην COP28. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας πέτυχε το στόχο που είχε θέσει, να παρουσιάσει τα επιτεύγματα και την πολιτική που ακολουθεί για να πετύχει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης ανέφερε ότι οι προσδοκίες από τη σύνοδο πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα επιδιώκει να δεσμευτούν όλες οι χώρες σε ισχυρούς στόχους μείωσης των εκπομπών ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία για τη χρήση των κονδυλίων της κλιματικής βοήθειας.

Ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner της Deloitte ανέφερε εξάλλου ότι μετά την ανακοίνωση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία (από τον οίκο Fitch την Παρασκευή) καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος για ενεργειακά έργα στη χώρα μας τα οποία όπως είπε έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις