Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της οικονομίας

Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της οικονομίας

Επί δύο ολόκληρα χρόνια συνεχιζόταν ο διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Δραματικά είναι τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους χωρίς προϋπηρεσία. Οι τιμές βασικών αγαθών μοιάζουν απλησίαστες.

Από το φθινόπωρο του 2018 η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας παραμένει απελπιστική, παρά την πρωτοβουλία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση και να εξαγγείλει, στα τέλη του 2020, μία «νέα εποχή στην οικονομία», εξαγγελία, η οποία μάλιστα συνοδευόταν από ηχηρές παραιτήσεις: Πρώτα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αποχώρησαν από το «τιμόνι» της τουρκικής οικονομίας. Επισήμως, πάντως, ο Αλμπαϊράκ αναγκάστηκε να αποσυρθεί «για λόγους υγείας».

Τις παραιτήσεις στο οικονομικό επιτελείο -επισημαίνει η DW- ακολούθησαν ριζοσπαστικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική. Αιφνιδίως το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε από το 10,25 στο 15% και τον Δεκέμβριο στο 17%, κάτι που είχε ευεργετικές συνέπειες στην ισοτιμία της τουρκική λίρας.

Ωστόσο η ανάκαμψη στην αγορά συναλλάγματος δεν αντανακλάται στο πορτοφόλι του απλού πολίτη. Ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία και έχει φτάσει στο 14,97%, την υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2019.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ανταπόκριση στο OnAlert.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις