Υγεία

ECDC για ιό Δυτικού Νείλου: Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι το 2024

Έξαρση καταγράφει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, με το ECDC να τονίζει ότι η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά σε κρούσματα και θανάτους.

Σημαντική αλλά αναμενόμενη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες της, αλλά στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, έως και τις 31 Ιουλίου 2024 η χώρα μας είχε τα περισσότερα εγχώρια κρούσματα και θανάτους μεταξύ των χωρών όπου αναφέρθηκαν περιστατικά.

Αυτό αναφέρει συνοπτικά σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), επισημαίνοντας πως η εποχή της λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται πολλά ακόμα κρούσματα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, που υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Κρούσματά του όμως καταγράφονται σε ορισμένες από αυτές τις χώρες. Τους πρώτους επτά μήνες του 2024, οκτώ χώρες ανέφεραν συνολικώς 69 εγχώρια κρούσματα.

Οι χώρες αυτές είναι:

Ελλάδα (31 κρούσματα)

Ιταλία (25 κρούσματα)

Ισπανία (5)

Αυστρία (2)

Ουγγαρία (2)

Σερβία (2)

Γαλλία (1)

Ρουμανία (1)

Αναφέρθηκαν επίσης οκτώ θάνατοι. Οι πέντε ήταν στην Ελλάδα, η Ιταλία είχε δύο και η Ισπανία έναν.

Το ECDC επισημαίνει ότι ο μηνιαίος αριθμός κρουσμάτων εφέτος είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο των ετών 2014 έως 2023. Στην Ελλάδα όμως αναφέρεται εκτεταμένη δραστηριότητα του ιού εφέτος. Έτσι, ο αριθμός των κρουσμάτων φθάνει ήδη σε εκείνα της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

Το προφίλ των Ελλήνων ασθενών

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από τους 31 ανθρώπους που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, οι 10 ήταν γυναίκες και οι 21 άνδρες.

Οι 29 εξ αυτών χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η πλειονότητα είχαν σοβαρή νόσο, με εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα. Η ηλικιακή κατανομή των ασθενών στην Ελλάδα ήταν:

25-44 ετών: 2 κρούσματα

45-64 ετών: 4 κρούσματα

65 ετών και πάνω: 25 κρούσματα

Συνολικά στην Ευρώπη, το 59% των κρουσμάτων τους επτά πρώτους μήνες του 2024 ήσαν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 54%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το 91% των ασθενών εφέτος χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, έναντι του 94% κατά την τελευταία δεκαετία. Η θνησιμότητα, όμως, δείχνει αυξητικές τάσεις. Εφέτος είναι έως στιγμής 13%, έναντι 11% την προηγούμενη δεκαετία. Όλοι οι θάνατοι εφέτος αφορούν ηλικιωμένους, κάτι που συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ασθενείς με νευρολογικές εκδηλώσεις είναι εφέτος αυξημένοι. Αφορούν το 75% των δηλωθέντων περιστατικών, έναντι 65% την προηγούμενη δεκαετία.

Πόσοι εκδηλώνουν συμπτώματα

Το ECDC αναφέρει ότι το σχεδόν 80% των ανθρώπων που μολύνει ο ιός του Δυτικού Νείλου, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Αντιθέτως, το σχεδόν 20% έχουν εκδηλώσεις, όπως:

Πονοκέφαλος

Κακουχία

Πυρετός

Έμετος

Κόπωση

Λιγότερο από το 1% των ανθρώπων που μολύνονται αναπτύσσουν σοβαρή νόσο, η οποία προσβάλλει το νευρικό σύστημα. Οι επίσημες καταγραφές αφορούν ως επί το πλείστον τα σοβαρά περιστατικά, αν και περιλαμβάνουν και μερικά ηπιότερα.

Και από τρίτες χώρες

Ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα στην ΕΕ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Εκτός από τα εγχώρια κρούσματα υπάρχουν και άλλα, που παρατηρούνται σε ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ. Εφέτος έχουν αναφερθεί εισαγόμενα περιστατικά από:

Αλβανία

Ινδία

Κένυα

Μαρόκο

Ομάν

Τυνησία

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΗΠΑ

Πηγή: Iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1