Υγεία

Άτομα με άγχος κινδυνεύουν περισσότερο με Πάρκινσον

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα δεδομένα στη νόσο του Πάρκινσον έφερε η μελέτη ερευνητών του University College London (UCL), η οποία απέδειξε την άμεση σύνδεση της νόσου με το άγχος στα άτομα άνω των 50 χρόνων.

Η μελέτη για τη νόσο του Πάρκινσον που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «British Journal of General Practice», αποκάλυψε πως ο κίνδυνος εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι τουλάχιστον ο διπλάσιος στους ανθρώπους που ανέπτυξαν πρόσφατα άγχος σε σύγκριση με αυτούς που βρίσκονταν σε ηρεμία.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2040. Το άγχος αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα των πρώτων σταδίων της νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την πρωτοβάθμια περίθαλψη του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2008-2018. Στην έρευνα αξιολογήθηκαν 109.435 ασθενείς που ανέπτυξαν άγχος μετά τα 50 τους χρόνια και τους έφερε σε σύγκριση με 878.256 ασθενείς της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν άγχος.

Παρακολούθησαν τα χαρακτηριστικά της νόσου, όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και διαταραχή της ισορροπίας, από τη στιγμή που εμφάνισαν άγχος ως και ένα χρόνο πριν την ημερομηνία της διάγνωσης του Πάρκινσον.

Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων, ώστε να εξεταστούν και οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον αυξήθηκε κατά δύο φορές στους ασθενείς με άγχος σε σύγκριση με την δεύτερη ομάδα ατόμων.

Επιβεβαίωσαν ότι τα συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή του ύπνου, η κόπωση, η γνωστική εξασθένηση, η υπόταση, ο τρόμος, η διαταραχή της ισορροπίας, η ακαμψία και η δυσκοιλιότητα ήταν διαταραχές με υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον στα αγχώδη άτομα.

«Κατανοώντας ότι το άγχος και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ηλικία άνω των 50 ετών, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την πάθηση νωρίτερα και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», επισημαίνει ο συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χουάν Μπάζο Αβάρεζ από το UCL.

Οι επιστήμονες τόνισαν πως μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει γιατί τα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων με εμφάνιση άγχους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και αν η πορεία του Πάρκινσον επηρεάζεται από τη σοβαρότητα του άγχους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Έδωσαν «μαγικά μανιτάρια» σε 80χρονη ασθενή με Αλτσχάιμερ στη Βραζιλία και βελτιώθηκε προσωρινά η κατάστασή της
Παρά την «παροδική λειτουργική βελτίωση» της ασθενούς, οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Μην δοκιμάσετε να χορηγήσετε στο σπίτι την ουσία σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ»
Sad senior old woman. Lonely from loss or sick with headache. Upset patient in retirement home with stress or pain. Alzheimer, depression, senility or dementia. Disorder, migraine or insomnia.
Laser για μυωπία το καλοκαίρι: Μύθοι και αλήθειες για την ιδανική εποχή της επέμβασης
Οι σύγχρονες διαθλαστικές επεμβάσεις με λέιζερ επιτρέπουν γρήγορη ανάρρωση και ασφαλή αποθεραπεία όλο τον χρόνο, αρκεί να τηρούνται οι μετεγχειρητικές οδηγίες και η σωστή προστασία των ματιών
Πηγή φωτό: iStock
Hydra Shot και New Born C: Το δίδυμο της λάμψης για υγιή και ανανεωμένη επιδερμίδα το καλοκαίρι
Η βαθιά ενυδάτωση και η αντιοξειδωτική προστασία συνδυάζονται σε δύο σύγχρονες, μη επεμβατικές θεραπείες που χαρίζουν άμεσα φωτεινότητα, φρεσκάδα και νεανική όψη στην επιδερμίδα
Πηγή φωτό: iStock