Υγεία

Επενδύσεις στην ιατρική έρευνα: Το μέλλον της Ιατρικής γράφεται στην Ελλάδα

Η φαρμακευτική εταιρεία DEMO δημιουργεί σύγχρονα ερευνητικά κέντρα που προάγουν την επιστημονική γνώση και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στη δημιουργία εκ του μηδενός του κλάδου της βιοτεχνολογικής παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα προχωρά η φαρμακοβιομηχανία DEMO, με την δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας της χώρας μας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Το Κέντρο θα διαθέτει εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων. Στόχος της εταιρείας είναι η έναρξη της Έρευνας & Ανάπτυξης τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων έως το 2027.

Η επένδυση αυτή δεν είναι τυχαία. Η Ιατρική έχει μπει σε μια νέα εποχή, με καινοτόμα φάρμακα να μεταμορφώνουν την φροντίδα των ασθενών. Όχι μόνο ανακαλύπτονται συνεχώς νέα μόρια που βελτιώνουν την ποιότητα και συχνά τη διάρκεια ζωής πασχόντων από έως πρότινος δυσίατες ασθένειες, αλλά αναπτύσσονται ολοένα περισσότερες θεραπείες που προσαρμόζονται στα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Η πρόοδος της Ιατρικής είναι τέτοια ώστε πολλές ασθένειες είναι πλέον διαχειρίσιμες και δυνητικά ιάσιμες.

Υπάρχουν, όμως, τεράστιες ανεκπλήρωτες ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μολονότι οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες διεθνώς έχουν υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις τους την τελευταία δεκαετία (μόνο στις ΗΠΑ διατέθηκαν το 2022 σχεδόν 101 δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα & ανάπτυξη), από τις 7.000 υπάρχουσες σπάνιες ασθένειες μόλις για το 5% υπάρχουν σήμερα θεραπείες. Οι παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν πολλούς κακοήθεις όγκους, που απειλούν τη ζωή των ασθενών.

Η DEMO έρχεται να συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια, καθώς στοχεύει στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση κακοηθών νεοπλασιών. Με τον τρόπο αυτό προάγει ταυτοχρόνως την επιστημονική γνώση, αξιοποιεί το άριστα καταρτισμένο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας μας και δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Η DEMO δημιουργεί επίσης Βιο-Ακαδημία στο Κρυονέρι, όπου επιστήμονες από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσουν νέους επιστήμονες από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας & Ανάπτυξης σε αυτή τη νέα τεχνολογία.

Και για τα χημικά φάρμακα

Με το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον, η DEMO λειτουργεί επίσης από το 2022 νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη για πρώτη φορά στη χώρα μας πρώτων υλών για φάρμακα χημικής προέλευσης.

Το Κέντρο έχει συνολική έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται εργαστήρια ανάπτυξης τελικών φαρμακευτικών προϊόντων και δύο εργαστήρια αποκλειστικά για την συνεργασία με ερευνητικές ομάδες των ελληνικών πανεπιστημίων.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου έχουν ήδη αρχίσει. Στόχος είναι να αναπτύσσονται σε ετήσια βάση πέντε νέες δραστικές ουσίες για φάρμακα χημικής προέλευσης και 21 τελικά προϊόντα. Σε πλήρη λειτουργία, εξάλλου, θα απασχολεί σχεδόν 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν τμήμα της απάντησης της DEMO και στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επάρκεια και αυτονομία σε φάρμακα, ώστε να απεμπλακεί από την εξάρτησή της από τρίτες χώρες η οποία ευθύνεται για τις ελλείψεις που την μαστίζουν από την εποχή της πανδημίας.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προχωρά με ταχείς ρυθμούς, καθώς ολοκληρώνονται και τα νέα εργοστάσια παραγωγής δραστικών πρώτων υλών που κατασκευάζει η DEMO στην Τρίπολη. Με τις νέες επενδύσεις η εταιρεία θα πρωταγωνιστεί στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1