Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Έρευνα: Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του Αλτσχάιμερ

Έρευνα: Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του Αλτσχάιμερ

Ερευνητές από την Κίνα παρουσίασαν πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τροφές πλούσιες σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών με Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ.

Η νέα μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι πλούσια σε σελήνιο συστατικά μπορούν να εμποδίσουν φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες και προτείνει τη δυνατότητα μιας νέας διαιτητικής στρατηγικής για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσάιμερ είναι μια νευρολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και μείωση της μαθησιακής ικανότητας και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα ενός προσώπου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες και να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής του. Στη μελέτη του Αλτσχάιμερ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συστατικά πλούσια σε σελήνιο.

Μια κοινή ομάδα έρευνας με ερευνητές από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ και άλλους θεσμούς προτείνει τον εν δυνάμει παρεμβατικό μηχανισμό συστατικών πλούσιων σε σελήνιο για τη βελτίωση των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Συστατικά πλούσια σε σελήνιο υπάρχουν σε πολλά φυτά και μικροοργανισμούς, όπως τα σταυρανθή λαχανικά, η μαγιά και τα μανιτάρια.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως η ενζυμική υδρόλυση και η φυσική επεξεργασία, όπως η επεξεργασία με θερμότητα, υψηλή πίεση και μικροκύματα, είναι οι κύριες τεχνικές για την τροποποίηση των ιδιοτήτων του διαιτητικού σελήνιου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις