Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ηλιοθεραπεία: Τι επιβάλλεται να ξέρετε για τις ακτίνες UVA και UVB

Ηλιοθεραπεία: Τι επιβάλλεται να ξέρετε για τις ακτίνες UVA και UVB

Το ηλιακό φως έχει πολλούς διαφορετικούς τύπους ακτινών. Οι ακτίνες που είναι πιο επιβλαβείς για το δέρμα μας ονομάζονται υπεριώδεις ακτίνες (UV). Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι υπεριωδών ακτινών, που φτάνουν στην επιφάνεια της γης: UVA και UVΒ.

Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για το ηλιακό έγκαυμα που παθαίνουμε συχνά. Παίζουν επίσης τον μεγαλύτερο ρόλο στην πρόκληση καρκίνου του δέρματος συμπεριλαμβανομένης της πιο θανατηφόρου μοριακής μορφής καρκίνου του δέρματος (κακοήθες μελάνωμα).

Οι ακτίνες UVA παίζουν επίσης ρόλο στον σχηματισμό καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, διεισδύουν πιο βαθιά στο δέρμα και παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στις αλλαγές πρόωρης γήρανσης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού ρυτίδων (φωτογήρανση).

Υπάρχουν περίπου 500 φορές περισσότερες ακτίνες UVA στο ηλιακό φως απ’ ό,τι ακτίνες UVB.

Επομένως, εκτός από την προστασία του δέρματός σας από τις επιδράσεις των ακτινών UVB, είναι επίσης πολύ σημαντικό να προστατεύεστε από τις βλαβερές συνέπειες των περισσότερων αριθμητικά ακτινών UVA.

Τι να προσέχετε στην ηλιοθεραπεία

Επειδή οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα, καταστρέφοντας το μεσαίο στρώμα (χόριο). Το χόριο περιέχει τους ελαστικούς ιστούς που διατηρούν το δέρμα ελαστικό.

Ως εκ τούτου, οι ακτίνες UVA επισπεύδουν την γήρανση του δέρματος και προκαλούν τις γνωστές σε όλους μας ρυτίδες. Οι ακτίνες UVB απορροφώνται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (την επιδερμίδα). Αυτό προκαλεί το μαύρισμα από τον ήλιο, αλλά και τα ηλιακά εγκαύματα.

Και οι δύο τύποι ακτινών, UVA και UVB, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που “επιτρέπετε” να σας συμβεί ένα ηλιακό έγκαυμα, αυξάνετε μόνοι σας τις πιθανότητες να εκδηλώσετε κάποιο μελάνωμα.

Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία στο δέρμα σας. Όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, παράγεται περισσότερη μελανίνη για να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UV.

Αυτό κάνει πιο σκούρο το δέρμα και είναι αυτό που οι άνθρωποι αναφέρουν ως “μαύρισμα”.

Παρά το γεγονός ότι η μελανίνη προστατεύει το δέρμα σας από το έγκαυμα, εντούτοις δεν εμποδίζει τις βλαβερές συνέπειες των ακτινών UV.

Πηγές: patient.info , uihc.org

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις