Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κίνδυνος να μείνουν οι πολίτες χωρίς φθηνά φάρμακα λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους

Κίνδυνος να μείνουν οι πολίτες χωρίς φθηνά φάρμακα λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους

S.O.S. εκπέμπουν οι ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι για τα φθηνά γενόσημα, καθώς με επιστολή τους στην Κομισιόν προειδοποιοιούν ότι ενδέχεται να σταματήσουν την παραγωγή τους, λόγω της ενεργειακής κρίσης και την αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψουν την παραγωγή γενοσήμων λόγω του άμεσου και έμμεσου αντίκτυπου του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με επιστολή τους προς την ΕΕ ζητούν αναθεώρηση του τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος της βιομηχανίας γενόσημων φαρμάκων Medicines for Europe, ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Teva, η μονάδα Sandoz της Novartis κλπ έθεσαν το θέμα στην Κομισιόν, λέγοντας πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δεκαπλασιαστεί για ορισμένες βιομηχανίες φαρμάκων, ενώ και το κόστος των πρώτων υλών στην Ευρώπη έχει «εκτοξευθεί», με τις αυξήσεις να ξεκινούν από 50% και να αγγίζουν ακόμη και τα 160%.

Ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι: Να εξαιρεθεί η φαρμακοβιομηχανία από τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας
Στην ίδια επιστολή, οι βιομήχανοι ζητούν να εξαιρεθεί η φαρμακοβιομηχανία από τις αποφάσεις της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα γενόσημα φάρμακα να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομίας. Ζητούν επίσης και από τις εθνικές υγειονομικές αρχές των κρατών να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές των φαρμάκων.

Τα γενόσημα, όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% όλων των φαρμάκων που διανέμονται στην Ευρώπη, και πολλά από αυτά προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, αλλά και λοιμώξεων, οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση μέσα στο χειμώνα.

Ο γενικός διευθυντής των φαρμάκων για την Ευρώπη, Adrian Van Den Hoven, δήλωσε στο Reuters ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει σφοδρά τη φαρμακοβιομηχανία.

«Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος απλώς «τρώει» όλα τα περιθώρια κέρδους πολλών εταιρειών που παράγουν βασικά φάρμακα, στο σύστημα σταθερών τιμών με το οποίο λειτουργούμε στην Ευρώπη», είπε.

Οι αρμόδιοι της ΕΕ δεσμεύτηκαν να απαντήσουν «σε εύθετο χρόνο».

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις