Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με «τετραπλάσιο αριθμό ασθενών»

Κορονοϊός: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με  «τετραπλάσιο αριθμό ασθενών»

Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας χθες το απόγευμα, στους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύεται σήμερα, τετραπλάσιος αριθμός ασθενών.

Τη σημασία της συνδρομής των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid-19, υπογράμμισαν χθες αργά το βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της Β. Ελλάδας.

Στόχος ήταν να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Από την πλευρά του Υπουργείου τονίστηκε η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, που βρίσκει τα νοσοκομεία με βασικές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, καθώς οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί και έχουν δοθεί και επιπλέον κίνητρα με 250 ευρώ ανά εφημερία, αλλά οι γιατροί προς το παρόν δεν έχουν ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή οι Παθολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας νοσηλεύουν αριθμό ασθενών έως και τετραπλάσιο της δύναμής τους.

«Το Υπουργείο έχει θεσπίσει κίνητρα για τους γιατρούς που θα στηρίξουν το σύστημα, συμβάλλοντας στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα όλων των ασθενών, covid και non covid. Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τους γιατρούς να ανταποκριθούν μέσα στο διάστημα της επόμενης εβδομάδας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως είπε, σε επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών.

Να σημειωθεί ότι αναζητούνται γιατροί με ειδικότητες: πνευμονολογίας, παθολογίας, αναισθησιολογίας και ενδεχομένως και ειδικοί γιατροί.

Πηγή: iatropedia

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις