Υγεία

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “European Journal of Nutrition”, υποστηρίζει ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο νόσησης με κορονοϊό.

Είναι γνωστό πως η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τη σχέση διατροφής και κορονοϊού.

Στη νέα μελέτη εξετάστηκαν στοιχεία από 41.012 συμμετέχοντες στο UK Biobank, στη Βρετανία. Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθ. Ράπτης, Αναστασία Θανοπούλου, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Σταυρούλα Πάσχου, Εριφύλη Χατζηαγγελάκη και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνόψισαν τα κύρια σημεία.

Τι έδειξε η μελέτη

Στη μελέτη αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της μέσης κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (% ημερήσια πρόσληψη γραμμαρίων) και της μόλυνσης από κορονοϊό.

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων προϊόντων σχετίζεται με την πιθανότητα μόλυνσης. Οι διατροφικές συνήθειες συλλέχθηκαν με διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διατροφής 24 ωρών και τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τον βαθμό επεξεργασίας τους. Πρόκειται για κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, κάθε είδος fast food, καθώς και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, κέικ, αλμυρά σνακ.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο χρήσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, οι συμμετέχοντες στο δεύτερο, τρίτο και υψηλότερο τεταρτημόριο παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη COVID-19 (3%, 24% και 22% πάνω αντίστοιχα, p< 0,001).

Δεν εντοπίστηκε επίδραση της ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης και των συννοσηροτήτων στις συσχετίσεις αυτές. Από την άλλη, ο δείκτης μάζας σώματος είχε κάποια μεσολάβηση (13,2%) στις συσχετίσεις αυτές, υποδηλώνοντας ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν το σωματικό βάρος, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, λέει μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Βοστώνης
Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως, η μελέτη διαπιστώνει ότι αν άτομα νεαρής ηλικίας υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής από μικροί, αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες τους να έχουν κάποιο πρόβλημα στην καρδιά στο μέλλον
Γιατρός κρατά ψεύτικη καρδιά στα χέρια
Μελέτη The Lancet: Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης δεν έχει πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και δίκαιους μισθούς
Στη μελέτη προτείνεται η Πλανητική Υγιεινή Διατροφή, που δίνει έμφαση σε ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και σχετίζεται με 27% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
iStock