Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Φτιάχτηκε διαγνωστικό τεστ για όλα τα ζώα – Πως λειτουργεί

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε απάτη με άρρωστα κουτάβια - Τα πωλούσαν και αυτά πέθαιναν λίγες μέρες μετά

Τεστ κορονοϊού για όλα τα ζώα έφτιαξε μια ομάδα ερευνητών, στην προσπάθεια να εντοπίσει τις παραλλαγές του κορονοϊού σε άγρια και οικόσιτα ζώα.

Οι περισσότερες εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορονοϊό απαιτούν εξειδικευμένα χημικά αντιδραστήρια για την ανίχνευση των αντιδράσεων των αντισωμάτων του ξενιστή έναντι του ιού, γεγονός που εμποδίζει την έρευνα σε όλα τα είδη ζώων. Την ίδια ώρα, ο κορονοϊός μολύνει πολλά είδη ζώων, όπως επισημαίνει η ιολόγος και καθηγήτρια παθοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Ουρμπάνα- Σαμπέιν, Γινγκ Φανγκ, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Το νέο τεστ για τον κορονοϊό επικεντρώνεται σε αντισώματα έναντι μιας πρωτεΐνης, της Ν-πρωτεΐνης, η οποία είναι ενσωματωμένη στο νουκλεοκαψίδιο του ιού, μια δομή που αποτελείται από πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα. «Η Ν-πρωτεΐνη είναι πιο άφθονη και πιο συντηρημένη από τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα τεστ. Αυτό σημαίνει ότι η δομή της πρωτεΐνης είναι πιο συνεπής σε όλα τα είδη και αυτό την καθιστά έναν καλό στόχο για δοκιμές αντισωμάτων σε όλα τα είδη», εξηγεί η ερευνήτρια.

Έπειτα από δοκιμές που έκαναν οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο τεστ έχει πάνω από 97% ευαισθησία και 98% ακρίβεια. Περαιτέρω δοκιμές σε οικόσιτες γάτες έδειξαν, εξάλλου, ότι το τεστ ήταν σε θέση να ανιχνεύσει τη μόλυνση εντός επτά ημερών από την έκθεση στον ιό.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις