Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στο εμβόλιο – Τι δείχνουν δυο νέες έρευνες

Σαουδική Αραβία

Για τις κλινικές μελέτες σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊου που βρίσκονται σε εξέλιξη μίλησαν στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο αναπληωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Γ. Παπαζήσης και ο καθηγητής Βιολογίας του ΕΚΠΑ Ι. Τρουγκάκος.

Τη στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη Ελλάδα κατά του κορονοϊού, προχωρούν και μελέτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους.

Πως αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στο εμβόλιο, και τι δείχνουν δύο νέες έρευνες;

H Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μελετά την ανάπτυξη αντισωμάτων από τα εμβόλια. Μέχρι στιγμής έχει συμπεριλάβει στην έρευνα 450 άτομα, υγιή με ηλικιακή διαστρωμάτωση, που έχουν κάνει το εμβόλιο. Σύντομα όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3, η έρευνα θα συμπεριλάβει και άτομα με χρόνια νοσήματα, αιματολογικές κακοήθειες ή συμπαγείς όγκους ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στις ομάδες αυτές.

Στην κάμερα της εκπομπής Ο3 της ΕΡΤ3 μίλησε ο καθηγητής βιολογίας στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τρουγκάκος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής κ. Τρουγκάκος, αναφερόμενος στα εμβόλια της εταιρίας Pfizer, «η μελέτη λαμβάνει δείγματα την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού, ουσιαστικά πριν πάρουμε το πρώτο εμβόλιο, μια βδομάδα μετά, την ημέρα του δεύτερου εμβολιασμού, πριν τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια δυο και τέσσερις εβδομάδες από τον δεύτερο εμβολιασμό.

Θα εξελιχθεί σε βάθος 18 μηνών προκειμένου να μελετήσουμε τόσο το βαθμό όσο και τη συντήρηση της παρεχόμενης ανοσίας και για να εκτιμήσουμε αν τυχόν χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα θα τα χαρακτήριζα παρα πολύ θετικά: ένα ποσοστό οκτώ με εννιά στους δεκα φαίνεται να αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα, δηλαδή σώματα που αδρανοποιούν τον ιό ήδη πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. 

Δεκαπέντε ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου όλοι οι δότες που συμμετέχουν στην μελέτη έχουν αναπτύξει σχεδόν πάνω από 95% αναστολή σε ό,τι αφορά τον ιό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τρουγκάκος. 

«Σε αυτές τις κλινικές μελέτες το τελικό σημείο είναι η απουσία βαριάς νόσου ή θανάτου», εξήγησε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να αναστείλουν την μετάδοση του ιού.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό επίπεδο ανοσολογικής απάντησης και εικάζουμε προστασίας έναντι του κορονοϊού». Όπως σημείωσε ο καθηγητής, η συγκεκριμένη μελέτη που πραγματοποιείται, απαντά σε μια σειρά καίριων ερωτημάτων σχετικά με τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης αναφερόμενος σε άλλη έρευνα μέτρησης αντισωμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” σε δείγμα 425 υγειονομικών που εμβολιάστηκαν έδειξε πως το 92,24% ανέπτυξε υψηλό τίτλο αντισωμάτων από την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, ενώ 33 συμμετέχοντες ανέπτυξαν χαμηλό τίτλο αντισωμάτων. Σημειώνεται ότι η μέτρηση έγινε 14 ημέρες μετά την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

«Παρατηρήσαμε ότι σε σύγκριση με τις ηλικίες κάτω των 50 και ιδιαίτερα τις ηλικίες άνω των 60 έχουν συγκριτικά μικρότερους τίτλους αντισωμάτων, ωστόσο αναπτύσσουν τίτλους αντισωμάτων. Στην μεταξύ τους σύγκριση υπάρχει διαφορά και αυτό ήταν αναμενόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζήσης.

«Το εμβόλιο είναι σίγουρα ασφαλές. Καταγράφοντας τα παγκόσμια δεδομένα φαίνεται ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής λέγοντας ότι η ασφάλεια αποδεικνύεται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις