Χοληστερόλη
Η χοληστερόλη μεταφέρεται στον οργανισμό με τη μορφή δύο ειδών λιποπρωτεϊνών: την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή HDL και της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή LDL. Η HDL είθισται να λέγεται και «καλή» χοληστερόλη, καθώς δεν αποτελεί κίνδυνο για τα αγγεία μας καθώς έχει αντιαθηρογενείς ιδιότητες.
Ωστόσο η LDL χοληστερόλη -η οποία σε χαμηλές συγκεντρώσεις είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορισμένων ορμονών καθώς και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο-, όταν είναι αυξημένη προκαλεί το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να μη γίνεται φυσιολογικά η ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συνέπειες που έχουν τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στην υγεία μας, έχουν οδηγήσει στο να χαρακτηρίζουμε και συχνά να αποκαλούμε την LDL χοληστερόλη, ως «κακή χοληστερόλη».
Για την διατήρηση μίας καλύτερης υγείας στον σύγχρονο άνθρωπο, οι νεώτερες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης ορίζουν πως η υψηλότερη τιμή για την ολική χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 160 mg/dL. Ειδικότερα για την LDL χοληστερόλη, οι Κατευθυντήριες Οδηγίες ορίζουν πως η υψηλότερη τιμή σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνά ιδανικά τα 115 mg/dL.
Τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια χρησιμεύουν ως «καύσιμα» του οργανισμού και ως αποθήκη ενέργειας στο λιπώδη ιστό. Όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα, το σώμα μας μετατρέπει τις θερμίδες που δε θα χρησιμοποιήσει άμεσα σε τριγλυκερίδια, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει αργότερα, όταν θα τα χρειαστεί. Κατ’ επέκταση, εάν καταναλώνουμε συστηματικά περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας, τα τριγλυκερίδια στο αίμα αυξάνουν. Σε συνδυασμό με αυξημένη LDL χοληστερόλη μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές νόσους – π.χ. έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η τιμή αναφοράς τους θα πρέπει να είναι για τους υγιείς ενήλικες κάτω από 150 mg/dL.
Ειδικότερα για τους ασθενείς που έχουν υποστεί ήδη ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, οι επιστήμονες συνιστούν «όσο πιο χαμηλά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τόσο καλύτερα για την υγεία της καρδιάς». Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και από τα αποτελέσματα της μελέτης IMPROVE-IT, η οποία δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Ζιαμπάρας Κωνσταντίνος, MD, PhD
Ενδοκρινόλογος – Διαβητολόγος
