Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Λουκίδης για μετάλλαξη Όμικρον: Πρωτιά στις νοσηλείες για ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, ελάχιστες στις μεσαίες ηλικίες

Λουκίδης για μετάλλαξη Όμικρον: Πρωτιά στις νοσηλείες για ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, ελάχιστες στις μεσαίες ηλικίες

Ιδιαίτερα «σκληρή» μεταχείριση επιφυλάσσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, καθώς αποδεικνύονται περισσότερο «ευάλωτοι» σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις και κυρίως τους θανάτους. Αντίθετα, οι μεσαίες ηλικίες πλέον δεν νοσούν το ίδιο βαριά, όπως συνέβαινε με τις παλαιότερες μεταλλάξεις Δέλτα και Άλφα.

Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, όταν άρχισε ο νέος κορονοϊός με την μετάλλαξη Όμικρον να επικρατεί σταδιακά στα κρούσματα, οι νεότεροι άνθρωποι (ακόμη και οι ανεμβολίαστοι) σταμάτησαν να εισάγονται στα νοσοκομεία, σε τόσο βαθμό όσο με τις προηγούμενες παραλλαγές. O νέος ιός αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με ηπιότερη νόσο.

«Ίσως στην Όμικρον η ηπιότερη νόσος να μη σχετίζεται στο 100% με τον εμβολιασμό», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και δ/ντης της Πνευμονολογικής Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν, Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, και διευκρινίζει:

«Φυσικά αυτό ισχύει μόνο για τους νεότερους σε ηλικία ανεμβολίαστους. Είναι ηπιότερη η μορφή της νόσου, γιατί ένας νεότερος άνθρωπος μπορεί να την αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα, απ’ ό,τι τη βρετανική μετάλλαξη Άλφα, ή την πρόσφατη Δέλτα, που έπληξαν ιδιαίτερα αυτές τις ηλικίες», αναφέρει ο ίδιος.

Αυξήθηκαν διασωληνώσεις και θάνατοι σε ηλικιωμένους

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν το φαινόμενο και να αναζητούν τις αιτίες του, καθώς στην κλινική πράξη έχουν διαπιστώσει, πως οι νεότεροι άνθρωποι μεταξύ 40 και 64 ετών εισάγονται πλέον πολύ πιο σπάνια στα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Ιανουαρίου, οι βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ (διασωληνωμένοι) και οι θάνατοι άρχισαν να ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία στις ηλικιακές ομάδες: 40-64 ετών και στους άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, στις 2 Ιανουαρίου η ομάδα 40-64 ετών παρουσίαζε στους θανάτους ποσοστό 22% το οποίο έπεσε στο 14% στις 30 Ιανουαρίου, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών καταλάμβαναν στις αρχές Ιανουαρίου το 77% επί του συνόλου των θανάτων και πλέον σκαρφάλωσαν στο 85%.

Δείτε αναλυτικά πως εξελίχθηκαν τα ποσοστά των θανάτων ανά εβδομάδα:

  • 2/1/22: 40-64 ετών … 22% / άνω των 65 ετών … 77%
  • 9/1/22: 40-64 ετών … 20% / άνω των 65 ετών … 80%
  • 16/1/22: 40-64 ετών … 18% / άνω των 65 ετών … 81%
  • 23/1/22: 40-64 ετών … 16% / άνω των 65 ετών … 83%
  • 30/1/22: 40-64 ετών … 14% / άνω των 65 ετών … 85%

Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και τα ποσοστά των διασωληνωμένων. Οι ηλικίες 40-64 ετών ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου με ποσοστό 48% και έπεσαν στο τέλος του μήνα στο 41%, ενώ αντίθετα στους άνω των 65 ετών, οι διασωληνωμένοι ξεκίνησαν από το 47% και ανέβηκαν στο 55%.

Γιατί αυξήθηκε η θνητότητα

Η αλλαγή στις ηλικίες των νοσηλευομένων -που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους ηλικιωμένους- είναι πρόδηλη στην καθημερινή πρακτική των γιατρών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Καθηγητή Στέλιο Λουκίδη:

«Ένας νέος άνθρωπος που είναι 45 χρονών χωρίς υποκείμενα νοσήματα και νοσούσε σοβαρά στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, τώρα πια δεν είναι τόσο συχνός “θαμώνας” των κλινικών μας. Που σημαίνει, ότι πιθανότητα η ηπιότερη μορφή της νόσου Όμικρον τον προστατεύει κι αυτόν από τις νοσηλείες. Τον ανεμβολίαστο εννοώ, έτσι; Άρα οι ανεμβολίαστοι νεαρής ηλικίας δεν είναι τόσο ευάλωτοι όσο οι ηλικιωμένοι. Οι ηλικιωμένοι είναι δυστυχώς η leading ομάδα στην Όμικρον, όταν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο», σημειώνει ο επιστήμονας και προσθέτει πως αυτός είναι ένας από τους λόγους της αυξημένης θνητότητας.

Ωστόσο, προσθέτει πως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών δεν είναι η μόνη εξήγηση για την υψηλή θνητότητα, η οποία δυστυχώς αυξήθηκε περαιτέρω κατά 14% κατά την τελευταία εβδομάδα, καταγράφοντας 107 απώλειες συνανθρώπων μας, στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο.

«Είναι και άλλοι σοβαροί λόγοι που μπορεί να συμβαίνουν και να επιβαρύνουν τη θνητότητα, όπως οι είναι συννοσηρότητες και τα αντιβιοτικά που είναι πλέον με αρκετές ανθεκτικότητες», σημειώνει ο πνευμονολόγος κ. Λουκίδης και εξηγεί:

«Πρέπει να ξέρετε πως έχουμε πολλά ζητήματα διαδικαστικά που αφορούν στα αντιβιοτικά. Έχουμε για παράδειγμα ανθρώπους που κάνουν λοιμώξεις μέσα στη διάρκεια της Covid-19 λοίμωξης και τα αντιβιοτικά μας δεν είναι τόσο ισχυρά να τις αντιμετωπίσουν και τους χάνουμε», λέει.

Τα νέα αντιιικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη θνητότητα

Ένα ακόμη όπλο προστίθεται στη φαρέτρα των γιατρών στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό κι αυτό δεν είναι άλλο από τα νέα αντιιικά φάρμακα, η πλατφόρμα για τη χορήγηση των οποίων ανοίγει σήμερα.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, δικαιούχοι της καινοτόμου πειραματικής θεραπείας είναι όσοι ασθενείς άνω των 18 ετών πάσχουν από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Η θεραπεία με το molnupiravir, που αποτελεί το πρώτο χορηγούμενο από το στόμα φάρμακο ενάντια στον κορονοϊό, δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως λένε οι γιατροί, να συμβάλλει στη μερική μείωση της θνητότητας.

Το molnupiravir έχει δείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στην Όμικρον και συγκεκριμένα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%. Ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%.

Στα ιολογικά δεδομένα της μελέτης, ο ιός παύει να ανιχνεύεται μετά την 5η ημέρα της θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έγινε σε ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ στους εμβολιασμένους αναμένεται ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις