Υγεία

Μεταμοσχευμένοι: «Χάθηκε πολύτιμο μόσχευμα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου – Ο ασθενής να μεταβεί στο εξωτερικό», ζητούν οι ασθενείς

Ανάστατοι είναι οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστες αναμονής για να λάβουν πολύτιμα μοσχεύματα, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση για ασθενή που χρειαζόταν μεταμόσχευση ήπατος κι έχασε τη σειρά του, λόγω αδυναμίας κάλυψης του χειρουργείου από αναισθησιολόγο.

Το συμβάν καταγράφηκε στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» και την καταγγελία έκανε ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

«Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρα σε θάνατο», τονίζουν σε δραματικούς τόνους οι ασθενείς του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡχω.

Το ηπατικό μόσχευμα προερχόταν από την Κύπρο και συγκεκριμένα από 27χρονο δότη, ενώ το αποτρόπαιο αυτό γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο, με την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, όπως λένε οι ίδιοι οι ασθενείς:

«Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω διαχρονικά έχει γνωστοποιήσει για τα σοβαρά προβλήματα του ηπατικού μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας (ενηλίκων-ανηλίκων) τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά όπως είναι φανερό χειροτέρεψαν φτάνοντας στο σημείο να μη μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε πολύτιμα μοσχεύματα χαρίζοντας ζωή», αναφέρει η πρόεδρος του Σωματείου ΗΠΑΡ-χω, Χριστίνα Θεοδωρίδου.

«Να δοθεί προτεραιότητα για μεταμόσχευση στον ασθενή ή να μεταβεί στο εξωτερικό»
Με αφορμή αυτό το άκρως καταδικαστέο γεγονός, οι ασθενείς ζητούν τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων να μεριμνήσουν για την ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους.

Επίσης, ζητούν:

ο ασθενής που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω ανεπάρκειας του μεταμοσχευτικού προγράμματος να τεθεί σε προτεραιότητα όσον αφορά την κατανομή των ηπατικών μοσχευμάτων ή να διακομιστεί σε κέντρο του εξωτερικού προς μεταμόσχευση
να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων σταματώντας τη διαχρονική συνήθεια να κρύβουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί»
να εγκαινιαστεί ένας νέος τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και συλλόγων ασθενών με στόχο, την βελτίωση, τον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλαισίου που αφορά τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.
Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω θα συνεχίσει τον αγώνα, όπως λένε τα μέλη του, ώστε να εκλείψουν τέτοιου είδους απαράδεκτα γεγονότα.

«Δε γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο, ασθενείς τόσο κοντά στο θάνατο να αντιμετωπίζονται από το σύστημα που υποτίθεται μεριμνά γι’ αυτούς με τόση σκληρότητα, αδιαφορία και απανθρωπιά. Τέτοιου είδους γεγονότα δεν αρμόζουν στη κοινωνία μας», λέει η πρόεδρος του Σωματείου των ασθενών κα. Θεοδωρίδου και καταλήγει πως το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οφείλουν για άμεσες ενέργειες, ώστε να διορθωθούν όλα αυτά τα προβλήματα που «θανατώνουν τη μεταμόσχευση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η υγεία μας – Ανακαλύπτοντας πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τo πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης που μας καλύπτει κάθε στιγμή
Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης My Health F1rst για να καλύψετε τις ανάγκες μιας ενδεχόμενης νοσηλείας
Health insurance concept. Hand holding wooden cube with healthcare medical icon. Family life insurance and policy concepts, hospital, medical treatment. copy space.
Κιρσοί και Φλεβική Ανεπάρκεια
Οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια είναι δύο από τα πιο συχνά φλεβικά προβλήματα που απασχολούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αν και...
Closeup of young Asian lady office worker back from workplace feel exhausted tired face overnight work sit on bed take out shoes prepare for rest at home. Routine lifestyle in house concept.
Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: ένα έργο ψηφιακοποίησης της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM για την Η.ΔΙ.ΚΑ
Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από πολίτες και ιατρούς σε διαγνώσεις, συνταγές φαρμάκων, παραπεμπτικά και αποτελέσματα εξετάσεων, εμβολιασμούς, νοσηλείες κ.ά.
Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: ένα έργο ψηφιακοποίησης της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα από την COSMOTE TELEKOM για την Η.ΔΙ.ΚΑ