Υγεία

Νέα έρευνα: Το πολύ διάβασμα αυξάνει τη μυωπία

Κάθε παραπάνω χρόνο που σπουδάζει κανείς, τόσο αυξάνεται η μυωπία του, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδό του, τόσο χειρότερα τείνει να βλέπει ένας άνθρωπος. Μάλιστα, η μόρφωση επηρεάζει περισσότερο τη σοβαρότητα της μυωπίας από ό,τι τα σχετικά γονίδια.

Οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάιντς, συσχέτισαν το επίπεδο της μόρφωσης με εκείνο της μυωπίας, αναλύοντας στοιχεία για 4.658 άτομα ηλικίας 35 έως 74 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι ενώ μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό μυωπίας δεν ξεπερνούσε το 24%, στους αποφοίτους λυκείου και επαγγελματικών σχολών ήταν 35%, ενώ στους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν 53% (δηλαδή πάνω από τους μισούς αποφοίτους ΑΕΙ ήσαν μύωπες).

Πέρα από το επίπεδο της εκπαίδευσης, η έρευνα έδειξε ότι γενικότερα η μυωπία αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια που περνάει κανείς στα θρανία. Κάθε πρόσθετος χρόνος σχολείου ή σχολής αυξάνει κατά μέσο όρο το ποσοστό μυωπίας.

Μάλιστα οι γερμανοί ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις επιπτώσεις 45 γενετικών παραγόντων, αλλά διαπίστωσαν ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει πολύ λιγότερο ρόλο, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, στο βαθμό μυωπίας που έχει κάποιος.

Διαβάστε

Όταν η κλιμακτήριος του άνδρα μπλοκάρει το σεξ

Μάθετε πότε το κλιματιστικό βλάπτει την υγεία!

Τα «ραβασάκια» της οργής! Σφαγή στα νοσοκομεία για την αξιολόγηση

Συνεχίζεται το “πάρτι” στον ΕΟΠΥΥ! Τι ανακάλυψαν οι ελεγκτές

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1