Δευτέρα, 27 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πιο βρώμικο από τουαλέτα το εσωτερικό των αυτοκινήτων: Γεμάτο Ε.coli, σταφυλόκοκκο και ψευδομονάδα

Πιο βρώμικο από τουαλέτα το εσωτερικό των αυτοκινήτων: Γεμάτο Ε.coli, σταφυλόκοκκο και ψευδομονάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανησυχητικά αποτελέσματα εντόπισαν ερευνητές όταν κλήθηκαν να εξετάσουν τα μικρόβια που φωλιάζουν στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, μια βρετανική επιστημονική έρευνα «έδειξε» πως το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου έχει πολύ περισσότερα μικρόβια και από τη μέση τουαλέτα.

Από όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, πιο «φορτωμένο» με μικρόβια και βακτήρια είναι το πορτμπαγκάζ, ενώ τα λιγότερα έχει – μάλλον απρόσμενα – το τιμόνι.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Υγείας και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Άστον στο Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Τζόναθαν Κοξ, πήραν δείγματα από το εσωτερικό διαφόρων αυτοκινήτων για να διερευνήσουν τα επίπεδα των μικροοργανισμών μέσα στα οχήματα και να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματικό είναι το καθάρισμά τους.

Το συμπέρασμα είναι μάλλον ανησυχητικό και δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καθαρίζουν τα αυτοκίνητα τους πιο συχνά και πιο προσεκτικά, καθώς ουκ ολίγα πιθανώς παθογόνα μικρόβια βρέθηκαν στα περισσότερα οχήματα.

Ενδεικτικά, το πανταχού παρόν βακτήριο E.coli βρέθηκε σε κάθε πορτμπαγκάζ, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι βάζουν σε αυτό φρούτα και λαχανικά «χύμα» μετά τα ψώνια τους. Επίσης μέσα στα αυτοκίνητα βρέθηκε το βακτήριο ψευδομονάδα, ο σταφυλόκοκκος κ.α.

Τα πιο βεβαρημένα με βακτήρια μέρη του αυτοκινήτου είναι κατά σειρά τα εξής:

  • Πορτμπαγκάζ 1.425 είδη βακτηρίων,
  • κάθισμα οδηγού 649,
  • λεβιές ταχυτήτων 407,
  • πίσω κάθισμα 323,
  • ταμπλό 317 και
  • τιμόνι 146.

Το τιμόνι, παρά τη συχνή επαφή με αυτό, είναι συνήθως το πιο καθαρό μέρος, ίσως επειδή εν μέσω πανδημίας πολλοί οδηγοί φροντίζουν να το καθαρίζουν συχνά με αντισηπτικά.

Όπως ανέφερε ο Κοξ, «παρά το καθάρισμα των αυτοκινήτων, όσο παλαιότερα είναι αυτά, τόσο πιο βρώμικα είναι γενικά. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε το πώς σκεφτόμαστε για τα αυτοκίνητά μας και την καθαριότητά τους. Συχνά τα καθαρίζουμε με βάση το αν φαίνονται καθαρά και όχι αν πραγματικά είναι καθαρά».

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις