Υγεία

Ποιες ειναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες

Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες μαγικές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια κιλών και θαύματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην αρχή εμφανίσθηκαν οι δάιτες χωρίς λιπαρά στη συνέχεια οι δίαιτες που επέτρεπαν μόνο την κατανάλωση πρωτεΐνης και στη συνέχεια οι χορτοφαγικές αλλά και πολλές άλλες ακόμη.

Μελέτη στο New England Journal of Medicine τεκμηρίωσε ότι μετά από δύο χρόνια, τα παχύσαρκα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν χάσει μόλις εφτά κιλά κατά μέσο όρο.
Αντίθετα όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση των υγιών λιπαρών , των φρούτων, και των λαχανικών, έχασαν περίπου δέκα κιλά.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Η γνωστή σε όλους δίαιτα Atkins περιορίζει τους υδατάνθρακες, δίνοντας έμφαση σε πρωτεΐνες και λίπη.
Ένα τυπικό μενού μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη σαλάτα με κοτόπουλο ή μπριζόλα.
Η θεωρία πίσω από χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτες είναι ότι η μείωση των υδατανθράκων οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία αναγκάζει το σώμα να καίει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Πάντως πολλοί άνθρωποι θα χάσουν βάρος ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα λόγω της απώλειας υγρών.
Επίσης, δεδομένου ότι τρώτε ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης θα αισθάνεστε χορτάτοι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάντως πολύ συχνά οι δίαιτες αυτές αναγκάζουν το σώμα σας να καίει το δικό του λίπος για ενέργεια με συνέπεια (κέτωση), να εμφανίζεται συμπτώματα όπως αδυναμία, ναυτία, αφυδάτωση, ζάλη και ευερεθιστότητα.

Μεσογειακή
Για περισσότερα από 60 χρόνια, η έρευνα έχει επανειλημμένως τεκμηριώσει ότι η μεσογειακή δίαιτα έχει την ιδιότητα να μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, τις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια μακροχρόνια μελέτη που ακολούθησε υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 70-90 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής , συνδέεται με πάνω από 50 τοις εκατό χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από όλες τις αιτίες.
 
Χορτοφαγική
Μια χορτοφαγική δίαιτα περιορίζει τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης και βασίζεται σε προϊόντα, δημητριακά, φασόλια, καρύδια, και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, καρκίνου, αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1