Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πώς συνδέεται η χοληστερόλη με τον πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Πώς συνδέεται η χοληστερόλη με τον πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που παράγει το ήπαρ. Είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, βιταμίνης D και ορισμένων ορμονών.

Η χοληστερόλη δεν διαλύεται στο νερό, επομένως δεν μπορεί να ταξιδέψει από μόνη της στο σώμα σας.

Σωματίδια γνωστά ως λιποπρωτεΐνες βοηθούν στην μεταφορά της χοληστερόλης μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές λιποπρωτεϊνών.

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη», μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), που μερικές φορές ονομάζεται «καλή χοληστερόλη», βοηθάει στην επιστροφή της LDL χοληστερόλης στο ήπαρ για να αποβοληθεί.

Εάν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας είναι πολύ υψηλά ή τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης είναι πολύ χαμηλά, συσσωρεύονται λιπώδεις εναποθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτές οι εναποθέσεις θα δυσκολέψουν τη ροή αρκετού αίματος μέσω των αρτηριών σας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε όλο το σώμα σας, ιδιαίτερα στην καρδιά και τον εγκέφαλό σας, ή θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο.

Πώς ο συχνός πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού συνδέεται με το επίπεδο χοληστερόλης

Ο συχνός πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού θα μπορούσε να είναι ένδειξη υψηλής χοληστερόλης.

Η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή γύρω από το κεφάλι προκαλεί πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από την πλάκα χοληστερόλης. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η LDL χοληστερόλη είναι πολύ υψηλή, είναι με εξετάσεις αίματος από έναν επαγγελματία υγείας.

Ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού δεν είναι το μοναδικό σημάδι υψηλής LDL χοληστερόλης. Πρέπει επίσης να προσέχετε τον πόνο στα χέρια και τα πόδια, καθώς και το συχνό “μυρμήγκιασμα” στα άκρα.

Η συσσώρευση LDL χοληστερόλης μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια. Αυτό φυσικά προκαλεί πόνους. Το μυρμήγκιασμα προκύπτει επειδή τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζουν τη ροή του αίματος.

Ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη

Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά και τον εγκέφαλο. Μία τέτοια είναι η στεφανιαία νόσος. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ναυτία, ακραία κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο λαιμό, τη γνάθο και την πλάτη, καθώς και μούδιασμα στα κάτω άκρα.

Επιπλέον, άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή LDL χοληστερόλη είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και περιφερική αρτηριακή νόσος.

Πηγές: healthline.com , sciencetimes.com

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις