Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σύνδρομο Down: Τι είναι η πάθηση που βρέθηκε στον προβολέα λόγω Eurovision

Σύνδρομο Down: Τι είναι η πάθηση που βρέθηκε στον προβολέα λόγω Eurovision

Η Φινλανδική συμμετοχή στην φετινή Eurovision με το συγκρότημα Pertti Kurikan Nimipaivat (PKN), έγειρε για ακόμα μια φορά το θέμα του πώς η κοινωνία μας αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα “ταμπού”, όπως αυτό των συνανθρώπων μας που ζουν με το σύνδρομο Down.

Τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος έχουν σύνδρομο Down και μερικοί έχουν και αυτισμό. Παίζουν μαζί εδώ και έξι χρόνια και δημιούργησαν την μπάντα τους μέσα από μια φιλανθρωπική οργάνωση για ενήλικες με διανοητική αναπηρία. Είναι δυναμικά α΄τομα που μέσα από τη Eurovision, αλλά και με τη συμμετοχή τους σε ένα ντοκιμαντέρ του 2009 με τίτλο “Το Σύνδρομο της Punk”, μας κάνουν να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε αν πράγματι ξέρουμε όσα πρέπει για το σύνδρομο Down, προτού βγάλουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Τι είναι το σύνδρομο Down

Τα ανθρώπινα κύτταρα περιέχουν συνήθως 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Ένα χρωμόσωμα σε κάθε ζεύγος προέρχεται από τον πατέρα, το άλλο από τη μητέρα. Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που προκαλείται όταν μια ανώμαλη κυτταρική διαίρεση έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον γενετικό υλικό από το χρωμόσωμα 21. Αυτή η γενετική διαταραχή, η οποία ποικίλλει σε σοβαρότητα, προκαλεί δια βίου νοητική υστέρηση και αναπτυξιακές καθυστερήσεις, και σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί προβλήματα υγείας.
Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη γενετική χρωμοσωμική διαταραχή και αιτία μαθησιακών δυσκολιών σε παιδική ηλικία.
Η καλύτερη κατανόηση του συνδρόμου Down και οι έγκαιρες παρεμβάσεις στην ζωή των ατόμων που το έχουν, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών και των ενηλίκων με αυτή τη διαταραχή και να τους βοηθήσει να ζήσουν τη ζωή τους με πληρότητα και ευτυχία.

Οι επιπλοκές που φέρνει το σύνδρομο Down στη ζωή ενός ασθενή:
Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορεί να έχουν διάφορες επιπλοκές στην υγεία τους, μερικές από τις οποίες γίνονται πιο εμφανείς καθώς μεγαλώνουν, όπως:
– Ανωμαλίες της καρδιάς: Περίπου τα μισά από τα παιδιά με σύνδρομο Down γεννιούνται με κάποιου είδους καρδιακή ανωμαλία. Αυτά τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή και μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση στην πρώιμη βρεφική ηλικία.
– Λευχαιμία: Τα μικρά παιδιά με σύνδρομο Down έχουν αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας.
– Μολυσματικές ασθένειες: Λόγω των ανωμαλιών στα ανοσοποιητικό τους σύστημα, τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πνευμονία.
– Άνοια: Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας με τα συμπτώματα να ξεκινούν γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Το σύνδρομο Down αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.
– Υπνική άπνοια: Εξαιτίας των μαλακών ιστών και των σκελετικών αλλαγών που οδηγούν στην απόφραξη των αεραγωγών τους, παιδιά και ενήλικες με σύνδρομο Down έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την αποφρακτική άπνοια ύπνου.
– Παχυσαρκία: Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν μεγαλύτερη τάση παχυσαρκίας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
– Άλλα προβλήματα: Το σύνδρομο Down μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής απόφραξης, προβλήματων του θυρεοειδούς, πρόωρης εμμηνόπαυσης, επιληπτικών κρίσεων, μολύνσεων των αυτιών, απώλειας ακοής, δερματικών προβλημάτων, όπως η ψωρίαση, σκελετικών προβλημάτων και κακής όρασης.

Προσδόκιμο ζωής

Η διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά για τα άτομα με σύνδρομο Down. Το 1910, ένα μωρό που με σύνδρομο Down συχνά δεν ζούσε μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Σήμερα, κάποιος με σύνδρομο Down μπορεί να ζήσει έως την ηλικία των 60 και ακόμα πιο πολύ, ανάλογα με τη σοβαρότητα των προβλημάτων της υγείας του.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε