Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τι είναι η «κορονοαϋπνία» και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «κορονοαϋπνία» και πως αντιμετωπίζεται
photo epa

Την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεάσει η πανδημία του κορονοϊού και μάλιστα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» δηλαδή «κορονοαϋπνία».

Ο όρος «κοροναϋπνία» αναφέρεται στο πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αϋπνίας, στον πληθυσμό, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (19 Μαρτίου).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αϋπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας.

Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορονοιό η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορονοιό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%. Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί. “Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης.

¨Η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Προκειμένου, όπως τονίζει να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Σχετικά με “διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα στην αϋπνία, η χρήση τους είναι αμφίβολη και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πρέπει κανείς να συμβουλεύεται τον γιατρό του για την όποια θεραπεία”. Η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συμβολή των οικογενειακών γιατρών αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αϋπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση. “Πίσω από την αϋπνία είναι πιθανόν να κρύβεται σοβαρή κατάθλιψη και το πρώτο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας να είναι η υπνηλία¨, καταλήγει.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις