Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Το «καλάθι του νοικοκυριού» στα νοσοκομεία – 40% αύξηση στις προμήθειες τροφίμων και υλικών

Το «καλάθι του νοικοκυριού» στα νοσοκομεία – 40% αύξηση στις προμήθειες τροφίμων και υλικών

Η ακρίβεια γονατίζει και τα νοσοκομεία. Το… «καλάθι του νοικοκυριού» αυξήθηκε και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας κατά 40% σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

Οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, υγειονομικά υλικά και ενέργεια έχουν «βαρύνει» το «καλάθι του νοικοκυριού» στα νοσοκομεία κατά 40%, ενώ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), λείπουν ήδη χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία.

Τα κόστη για τα τρόφιμα, τις δαπάνες ενέργειας και τα υγειονομικά υλικά απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Όπως καταγγέλλει, μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ, θα απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια.

Αν δεν μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις των προϊόντων, τα νοσοκομεία θα χρειαστούν οικονομική ενίσχυση, καθώς οι προϋπολογισμοί τους κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.

Το καλάθι του νοικοκυριού στα νοσοκομεία τραβά την ανηφόρα

«Το «καλάθι του νοικοκυριού» στα νοσοκομεία το προμηθεύονται πια κατά 40% πάνω, σε σχέση με την αρχή του έτους. Ίδιες ανατιμήσεις υπάρχουν και στο υγειονομικό υλικό, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να εμφανίζουν τώρα στο τέλος του έτους σοβαρές ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία. Οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» και προμηθεύονται τα νοσοκομεία έχουν πάρει την ανηφόρα», αναφέρουν.

Όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι προμηθευτές αναθεωρούνται προς τα πάνω, κατά 40% και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων βρίσκονται στα «κόκκινα».

«Οι τιμές αγοράς για τα νοσοκομεία στα οπωροκηπευτικά, τα κρέατα, τα τρόφιμα κ.α. διαμορφώνονται με βάσει τις μέσες τιμές που ορίζει η κάθε διοικητική περιφέρεια στο κάθε προϊόν. Οι μέσες τιμές στη περιφέρεια στα συγκεκριμένα προϊόντα που περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» σε σχέση με την αρχή του έτους αυξήθηκαν 40%», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Συνυπολογίζοντας τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, τα νοσοκομεία «θα χρειαστούν ενίσχυση στους προϋπολογισμούς τους, ή να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις