Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ξενοδοχείο… “τ’ αστέρια” για αναπληρωτές καθηγητές! Απίστευτες εικόνες σε Μύκονο και Σαντορίνη

Αναπλητωτές καθηγητές - Σαντορίνη

Ελλάδα, 2017: Αναπληρωτές καθηγητές που διορίστηκαν σε νησιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις… παραλίες είτε γιατί δεν βρίσκουν σπίτι είτε γιατί αυτά που βρίσκουν είναι πανάκριβα!

Μπορεί το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, που χτύπησε χθες Δευτέρα, να βρήκε τα βιβλία στις θέσεις τους και τους καθηγητές το ίδιο αλλά πολλοί από τους καθηγητές αυτούς έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία.

Γιατί; Γιατί όπως καταγγέλλεται σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα ή ακόμη και η Κρήτη, πολλοί από τους αναπληρωτές καθηγητές αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην παραλία!

Μάλιστα, στην παραλία, με υπνόσακους! Άλλοι πάλι, επέλεξαν τα αυτοκίνητά τους ή έστησαν σκηνές.

Αναπληρωτές καθηγητές στην… παραλία

Όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία του ΠΑΜΕ. Το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, στη σελίδα edupame.gr ανέβηκε η απίστευτη καταγγελία.

Πως, δηλαδή, αναπληρωτές καθηγητές κοιμούνται με τα sleeping bags τους κάτω απ’ τ’ αστέρια!

«Δεκάδες συνάδελφοι αναπληρωτές, που προσλήφθηκαν πριν λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία και άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν!», αναφέρεται στο κείμενο του ΠΑΜΕ.

Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, όσοι από τους αναπληρωτές έφτασαν στη Σαντορίνη και στάθηκαν τυχεροί, βρήκαν σπίτια αλλά είναι πανάκριβα!

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για γκαρσονιέρες ή δυάρια με ενοίκιο που κυμαίνεται από 350 ως 700 ευρώ! Όλα αυτά ενώ ο μισθός ενός αναπληρωτή καθηγητή είναι, σχεδόν, στα 850 ευρώ.

Υπάρχουν… κι άλλοι

Συνέχεια στην καταγγελία του ΠΑΜΕ δίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεκάδες αναπληρωτές καθηγητές ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας (11.09.2017) στις παραλίες της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Σπίτι δεν είχαν βρεί, ξενοδοχείο δεν βρήκαν επίσης κι αν βρήκαν, τα ποσά που τους ζητήθηκαν ήταν αστρονομικά και απαγορευτικά για την οικονομική τους κατάσταση.

Σαντορίνη

Το υπουργείο Παιδείας προσέλαβε 15.000 άτομα σε δυο μέρες για να καλύψει τα κενά. Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το που θα κοιμηθούν και που θα μείνουν οι αναπληρωτές που στάλθηκαν στα νησιά.

Οι μαρτυρίες των… “ναυαγών”

Η Ελένη Μπλάντα είναι αναπληρώτρια δασκάλα Αγγλικών. Προσελήφθη σε σχολείο της Σαντορίνης. Είναι μια από εκείνους που δεν είχαν που να μείνουν.

«Έχω μείνει στον αέρα, με ένα αμάξι φορτωμένο, χωρίς να ξέρω που θα μείνω», λέει στα Νέα. Πέρασε το πρώτο βράδυ σε ένα διαμέρισμα με δυο συναδέλφους της. Ήταν από τους τυχερούς.

Στη Σαντορίνη έφτασαν την Κυριακή 120 εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

«Πολλοί συνάδελφοί μας έμειναν χθες (σ.σ. την Κυριακή προς τη Δευτέρα) στην παραλία γιατί δεν είχαν που να πάνε.

Αναπλητωτές καθηγητές - Σαντορίνη

Ένα ολόκληρο καράβι έφευγε προχθές από τη Σύρο με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έψαχναν να βρουν που θα μείνουν και όλοι έπαιρναν αρνητικές απαντήσεις.

Οι ιδιοκτήτες οικημάτων ή ξενοδοχείων στη Σαντορίνη νοίκιαζαν τα δωμάτιά τους σε υψηλά ποσά σε τουρίστες για την τουριστική περίοδο.

Είδα ανθρώπους απελπισμένος, να κλαίνε, να μην ξέρουν τι θα κάνουν», λέει η Ελένη Μπλάντα.

Με ένα παιδί στην αγκαλιά

Μητέρα ενός παιδιού 1,5 έτους, η Αφροδίτη Μ. ακολούθησε τον σύζυγό της, καθηγητή, στη Σαντορίνη.

«Δεν υπήρχε τίποτα να μείνουμε. Μας έδειξαν ένα πολύ κακό δωμάτιο που δεν είχε καν τουαλέτα μέσα», λέει στα Νέα.

Με παρέμβαση του δήμου Σαντορίνης, όπου κατέφυγαν οι εκπαιδευτικοί, βρέθηκε μια προσωρινή λύση για την οικογένεια.

Ενοίκια που… ζαλίζουν στη Σαντορίνη

Πολλοί από τους αναπληρωτές που ήταν κανονικά στις θέσεις τους για τον αγιασμό, εδώ και μέρες ζουν τον δικό τους… Γολγοθά.

Και είναι μέρες χωρίς στέγη γιατί οι ντόπιοι είναι απρόθυμοι να τους νοικιάσουν σπίτια ή δωμάτια. Αλλά κι εκείνοι που προτίθενται να τους νοικιάσουν, ζητούν από 500 έως και πάνω από 700 ευρώ!

Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Φερφύρης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις