Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πάσχα στο Πανεπιστήμιο οι αντιεξουσιαστές – Φορτσάκης: Να παρέμβει ο Τσίπρας

Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ανάσταση στην Πρυτανεία έκαναν οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το πανεπιστήμιο Αθηνών, με την κατάληψη τους να συνεχίζεται για 15η μέρα. Για σήμερα έχουν προγραμματίσει “συνέλευση” ενώ το απόγευμα της Τρίτης στις 17:00 θα κάνουν μοτοπορεία αλληλεγγύης.

Οι αντιεξουσιαστές, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από το ιστορικό κτίριο του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Τι κι αν ο πρύτανης, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος έχει καταθέσει μήνυση και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια για το νόμο που δεν εφαρμόζεται.

Όπως έχει αναφέρει ξανά κατά το πρόσφατο παρελθόν το newsIT, τα διοικητικά προβλήματα του πανεπιστημίου συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Κι αυτό γιατί στο κτίριο της Πρυτανείας στεγάζονται όλες οι διοικητικές λειτουργίες του πανεπιστημίου και δεν μπορούν να καλυφθούν σε καμία περίπτωση οι ανάγκες των φοιτητών. Μπορεί δηλαδή να μην εμποδίζεται η διδασκαλία μαθημάτων από τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το πανεπιστήμιο λες και τους ανήκει, ωστόσο τα διοικητικά προβλήματα διογκώνονται.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, κάνει έκκληση μέσω του newsIT στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι αντιεξουσιαστές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

“Συνεχίζεται για 14η μέρα η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου και το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα άνδρο ανομίας ανέλεγκτο. Η κατάσταση αυτή προσβάλλει όχι μόνο το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας αλλά και ολόκληρη την πολιτεία μας”, μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φορτσάκης.

“H άρνηση της κυβέρνησης να δράσει υποδηλώνει τη διάλυση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος μας. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι οι αρμόδιοι υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, αρνούνται να παρέμβουν, ενώ και οι δύο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φέρουν γι αυτό διπλή ευθύνη. Το ζήτημα πρέπει πλέον να αναλάβει να επιλύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ασκώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα”, προσθέτει ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, προαναγγέλλει νέες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι αντιεξουσιαστές στο ίδρυμα και να δοθεί το κτίριο σε αυτούς που ανήκει: στους φοιτητές και τους καθηγητές του.

Έκκληση στον πρωθυπουργό να παρέμβει έκανε ο πρώην πρύτανης και νυν βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης

Ερωτηθείς από το newsIT αν σκοπεύει να φτάσει μέχρι και στην επιλογή της παραίτησης από τα καθήκοντά του, αρνείται να απαντήσει αλλά προσθέτει πως “την Τρίτη θα κάνουμε λογικά κάποια Σύγκλητο με τα υπόλοιπα μέλη της Πρυτανείας μας για να δούμε πως μπορούμε να δράσουμε, να διαπιστώσουμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε αυτή την τραγική κατάσταση. Έχουμε ασκήσει όλες τις έννομες ενέργειες και έχουμε ζητήσει ακόμη και την παρέμβαση της πολιτείας, η οποία ωστόσο φαίνεται πως έχει σημαντικότερα προβλήματα να λύσει και αδιαφορεί για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας”.

Για τα διοικητικά προβλήματα του πανεπιστημίου επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δημήτρη Σακάτο, ο οποίος δήλωσε στο Newsit ότι “οι διοικητικές υπηρεσίες στεγάζονται στο κτίριο που έχει καταληφθεί από αντιεξουσιαστές. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους φοιτητές μας ούτε να λύσουμε τα προβλήματα των διοικητικών υπηρεσιών μας. Στο κτίριο στεγάζεται το κεντρικό πρωτόκολλο, από το οποίο περνάνε όλα τα έγγραφα του πανεπιστημίου. Παράλληλα, οι ορκωμοσίες δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και έχουν παγώσει. Υποτίθεται πως οι αντιεξουσιαστές θέλουν να προασπίσουν το άσυλο αλλά αυτή τη στιγμή θίγουν το αυτοδιοίκητο μας. Και η πολιτεία φυσικά έχει απαράδεκτη στάση να αδιαφορεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν έχει ξανά γίνει αυτό σε καμία πολιτισμένη χώρα”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε