Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ακόμη 13 νεκροί στην Τυνησία – Εγκατέλειψε τη χώρα ο Μπεν Άλι

ΦΩΤΟ REUTERS

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν οι αρχές στην Τυνησία, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων, καθώς οι βίαιες ταραχές συνεχίζονται. Αφού καθαίρεσε την κυβέρνηση και προκήρυξε εκλογές, ο Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα.

Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο Μοχάμεντ Γανούσι, μέχρι σήμερα πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι αναλαμβάνει την προσωρινή προεδρία της χώρας αντικαθιστώντας τον Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, οποίος εγκατέλειψε τη χώρα μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης.

«Με βάση το άρθρο 56 του Συντάγματος αναλαμβάνω από τη στιγμή αυτή τη θέση του προσωρινού προέδρου» ανακοίνωσε ο 69χρονος Γανούσι, από το προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα και έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάζα και τον πρόεδρο της Γερουσίας Αμπντάλα Καλάλ.

Κάλεσε όλους του πολίτες σε ενότητα και ζήτησε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Υπόσχομαι ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων», είπε.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν ξέρει προς τα που κατευθύνεται ο απερχόμενος πρόεδρος της Τυνησίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της χώρας, το αεροσκάφος που τον μεταφέρει πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της Μάλτας. Ωστόσο, ο πιλότος απλά ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου της Βαλέτα ότι περνά από τον μαλτέζικο εναέριο χώρο και δε ζήτησε άδεια να προσγειωθεί αλλά κατευθύνθηκε προς βορρά.

Η Γαλλία ανακοίνωσε πως δε γνωρίζει τον προορισμό του Μπελ Άλι. Λίγο μετά την αναχώρηση του Τυνήσιου πολιτικού, πάντως, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Φιγιόν συναντήθηκαν εκτάκτως στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Πριν εγκαταλείψει τη χώρα, ο Μπεν Άλι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε το στρατό και την αστυνομία να ανοίγουν πυρ εναντίον όσων δεν υπακούν τις εντολές, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τις 17:00 ως τις 07:00.

Ήδη, ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, ενώ ο εναέριος χώρος έχει κλείσει. Για το λόγο αυτό ένα αεροσκάφος της Air France που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό την Τυνησία αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του.

Και όλα αυτά παρά τις προεδρικές υποσχέσεις ότι η αστυνομία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών. Τις τελευταίες ώρες στην Τύνιδα, ακόμη 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ταραχών στην πρωτεύουσα.

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των διαδηλώσεων, ο Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι καθαίρεσε την κυβέρνησή του και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Προς το παρόν, έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανούσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Μπεν Άλι - ΦΩΤΟ REUTERS
Παρά την προαναγγελία εκλογών και τη δέσμευση Μπελ Αλί ότι δε θα διεκδικήσει νέα θητεία, οι ταραχές δεν έχουν σταματήσει. Το απόγευμα της Παρασκευής 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων και δακρυγόνων έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα εκατοντάδες διαδηλωτές να διαλυθούν και ορισμένοι να αποχωρήσουν, ειδικά γυναίκες και παιδιά.

Χιλιάδες νέοι υποχώρησαν κι άρχισαν να πετούν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι αντέδρασαν χρησιμοποιώντας κι άλλα χημικά, ενώ φώναζαν «Μπεν Άλι, δολοφόνε».

Ένας αστυνομικός έριξε από πολύ κοντά σε έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου EPA ένα δακρυγόνο, το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να αιμορραγεί προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο.

Απομακρύνουν τους τουρίστες

Η μια μετά την άλλη οι εταιρίες απομακρύνουν τους ξένους τουρίστες από την Τυνησία. Η γερμανική θυγατρική επιχείρηση του βρετανικού γραφείου ταξιδιών Thomas Cook ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει αυθημερόν στη Γερμανία περίπου 2.000 τουρίστες και ματαίωσε όλες τις αναχωρήσεις για τη χώρα αυτή ως τις 17 Ιανουαρίου.

Πρότεινε επίσης σε όλους τους πελάτες της που πρόκειται να αναχωρήσουν για την Τυνησία ως και τις 24 Ιανουαρίου, να ματαιώσουν ή να τροποποιήσουν την κράτησή τους.
«Μπεν Άλι ξεκουμπίσου» το... μήνυμα στον Τυνήσιο πρόεδρο - ΦΩΤΟ REUTERS
Το Thomas Cook UK & Ireland ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει την επιστροφή 1.800 Βρετανών και Ιρλανδών, ενώ ακύρωσε επίσης τις επόμενες αναχωρήσεις από την Βρετανία και την Ιρλανδία προς την Τυνησία που είχαν προγραμματιστεί για της 16 Ιανουαρίου.

Αντίθετα, το ταξιδιωτικό γραφείο TUI Travel UK έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η εσπευσμένη επιστροφή των 1.500 πελατών του που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τυνησία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προειδοποίησε τους Γάλλους υπηκόους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Τυνησία, παρά μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Τονίζοντας ότι στην Τυνησία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, το υπουργείο συμβουλεύει τους Γάλλους που διαμένουν μόνιμα στη χώρα να ακολουθούν “τις εντολές που δίνουν οι δυνάμεις ασφαλείας”, να αποφεύγουν “τις συναθροίσεις σε κάθε περίπτωση” και, “σε περίπτωση έκρηξης, να μην πλησιάζουν στα παράθυρα”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην Τυνησία διαμένουν μόνιμα 21-22.000 Γάλλοι, εκ των οποίων οι 15-16.000 έχουν διπλή υπηκοότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε