Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανακαλύφθηκε μία νέα γλώσσα, η κόρο

Μία επιστημονική μελέτη που θα αναφέρεται στην ανακάλυψη της κόρο θα παρουσιασθεί στο περιοδικό Indian Linguistic.

Οι γλωσσολόγοι ανακάλυψαν μία γλώσσα, την κόρο, σε μία απόμακρη και απομονωμένη περιοχή της βορειοανατολικής Ινδίας, η οποία ήταν τελείως άγνωστη στους επιστήμονες έως τώρα, προκύπτει από έρευνα που δημοσιοποιείται σήμερα.

Η παντελώς προφορική αυτή γλώσσα, κινδυνεύει με εξαφάνιση, διότι ομιλείται πλέον μόνον από 800 άτομα, εκ των οποίων ολίγιστα είναι κάτω των 20 ετών. Η κόρο ανήκει στην θιβετο-βιρμανική γλωσσική οικογένεια, η οποία συνδεκάζει περίπου 400 γλώσσες και διαλέκτους, με κύριους εκπροσώπους τα θιβετιανά και τα βιρμανικά.

Οι γλωσσολόγοι που την εντόπισαν ήσαν ενσωματωμένοι σε μία αποστολή του National Geographic, στα πλαίσια του σχεδίου για την ταυτοποίηση και διάσωση της παγκόσμιας γλωσσικής κληρονομιάς, που ονομάζεται «Οι Ανθιστάμενες Φωνές» (The Enduring Voices).

Μολονότι στην Ινδία ομιλούνται 150 θιβετο-βιρμανικές γλώσσες, οι γλωσσολόγοι δεν έχουν μπορέσει να εντοπίσουν παρά μόνον μία που να προσομοιάζει μορφολογικά στην κόρο.

Η ομάδα των ερευνητών, υπό τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ζωντανών και Εν Κινδύνω Γλωσσών του Όρεγκον, στις ΗΠΑ, Γκρέγκορι Άντερσον και τον καθηγητή Γλωσσολογίας στο Κολλέγιο Σουόρδμορ της Πενσυλβάνιας Γκάρι Χάρισον, επέλεξε για την μελέτη της την απομακρυσμένη περιοχή στο κρατίδιο Αρουνασάλ Πραντές, στη βορειοανατολική Ινδία, διότι είναι γνωστή για τον πλούτο και την ποικιλία των γλωσσικών της ιδιωμάτων.

Η πλειονότητα των γλωσσών αυτών είναι προφορικές, έχουν μελετηθεί ελάχιστα και έχουν καταγραφεί ακόμη λιγότερο.

«Εκ ποσοστικής και μόνον απόψεως, η κόρο δεν είναι ακόμη μία γλώσσα που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο με τις 6.909 γλώσσες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στον κόσμο», τονίζει ο Χάρισον.

Αλλά, προσθέτει, «η γλωσσολογική συνεισφορά τα κόρο είναι κατ’ ουσίαν ακόμη μεγαλύτερη από αυτό, διότι αυτή η γλώσσα προσφέρει μία εντελώς διαφορετική προοπτική όσον αφορά την ιστορία, τη μυθολογία, το συντακτικό και τη γραμματική».

Ο Χάρισον εξιστορεί την ανακάλυψη τούτη επίσης και στο βιβλίο «Οι τελευταίοι ομιλούντες» (The Last Speakers), που εξέδωσε το National Geographic, το οποίο εκδίδει επίσης και το γνωστό μηνιαίο και ομώνυμο περιοδικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε