Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Απόφαση δικαστηρίου υπερ των ομοφυλόφιλων

Απόφαση δικαστηρίου υπερ των ομοφυλόφιλων

Η απαγόρευση κυκλοφορίας φυλαδίων, με προσβλητικό περιεχόμενο για τους ομοφυλόφιλους, δεν συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο, εκδικάζοντας την προσφυγή τεσσάρων πολιτών της Σουηδίας, που διαμαρτύρονταν ότι η καταδίκη τους για τη διανομή φυλαδίων με περιεχόμενο προσβλητικό για τους ομοφυλόφιλους σε ένα γυμνάσιο εμπόδισε την ελευθερία της έκφρασής τους, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι καλώς καταδικάσθηκαν από τα σουηδικά δικαστήρια για την συγκεκριμένη ενέργεια και ότι οι εν λόγω καταδίκες δεν συνιστούσαν παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Οι τέσσερις Σουηδοί, τον Δεκέμβριο του 2004, επισκέφθηκαν ένα γυμνάσιο και μοίρασαν, χέρι με χέρι, φυλάδια στα οποία η ομοφυλοφυλία περιγραφόταν “ως ροπή προς την σεξουαλική απόκλιση” και ως “ηθικά καταστροφική επίδραση πάνω στα θεμέλια της κοινωνίας” αλλά και ως η απαρχή της εξάπλωσης του ιού του AIDS.

Τα σουηδικά δικαστήρια έκριναν ότι οι προσφεύγοντες είχαν την πρόθεση να εκφράσουν την περιφρόνηση τους προς τους ομοφυλόφιλους και τους καταδίκασαν για διέγερση εθνοτικού μίσους.

Η καταδίκη τους από τα σουηδικά δικαστήρια συνοδεύθηκε από ποινές φυλάκισης με αναστολή και χρηματικά πρόστιμα, που κυμαίνονταν από 200 έως και 2.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία κρίθηκε, ουσιαστικά, απαράδεκτο το αίτημα των προσφευγόντων για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, υπογραμμίζεται ότι οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικου προσανατολισμού αποτελούν αδίκημα, εξίσου σοβαρό με τις διακρίσεις με βάση τη φυλή, την καταγωγή ή το χρώμα.Τα όσα περιλαμβάνονταν σ’ αυτά τα φυλάδια ήταν άσκοπα προβλητικά για τους ομοφυλόφιλους, καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου.

Διαβάστε

Βουλευτής θα παντρευτεί σύντομα τον σύντροφό του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε