Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Απρόβλεπτες εξελίξεις! Η Τουρκία απειλεί με χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ

Η Τουρκία θα μπορούσε να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ώστε να εξαλείψει κάθε «απειλή» εναντίον των συμφερόντων της, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αν υπάρξει κάποια απειλή εναντίον της Τουρκίας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μας, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας επιχείρησης (…) για να εξαλείψουμε αυτή την απειλή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όταν ερωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24 για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας από τη βάση της στην Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ.

«Είναι το φυσικότερο δικαίωμά μας», τόνισε. «Δεν το λέμε αυτό μόνο στους Ιρακινούς, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλες τις χώρες του συνασπισμού, στην κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ», πρόσθεσε ενώ κατηγόρησε επίσης την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη ότι «συνδέεται με μια τρομοκρατική οργάνωση», εννοώντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία υποστηρίζει πως απειλείται από την παρουσία στο βόρειο Ιράκ του Ισλαμικού Κράτους και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Άγκυρα ζητεί επίμονα να συμμετάσχει στην επίθεση που διεξάγεται εναντίον της Μοσούλης, προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που η Βαγδάτη δεν βλέπει όμως με καλό μάτι.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως το πυροβολικό της στην Μπασίκα βομβάρδισε στόχους του Ισλαμικού Κράτους κατόπιν αιτήματος των κούρδων πεσμεργκά που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά της Μοσούλης, κάτι που η ιρακινή κυβέρνηση διαψεύδει.

Εκατοντάδες τούρκοι στρατιώτες είναι παρόντες στη βάση της Μπασίκα. Επισήμως είχαν σταλεί για να εκπαιδεύσουν σουνίτες εθελοντές ενόψει της επίθεσης για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Οι ιρακινές αρχές έχουν καταγγείλει μια «δύναμη κατοχής».

Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει ήδη τακτικά τις θέσεις του PKK στο όρος Καντίλ, οι οποίες αποτελούν τα μετόπισθεν της ανταρτικής οργάνωσης στο Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία είχε εξαπολύσει τον Αύγουστο μια χερσαία επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο στο Ιράκ: «Αν στη Σιντζάρ ή άλλες (ιρακινές) περιοχές ενισχυθεί η απειλή, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας» για να την εξαλείψουμε, επέμεινε ο Τσαβούσογλου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε