Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Bραζιλιάνος οικονομολόγος ο νέος γενικός διευθυντής Οργανισμού του ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ εξέλεξε σήμερα τον Ζοζέ Γκρασιάνο ντα Σίλβα, έναν βραζιλιάνο οικονομολόγο, στη θέση του νέου γενικού του διευθυντή.

Ο 61 ετών ντα Σίλβα εξελέγη με 92 ψήφους από τις 180 των χωρών μελών, αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού που εκδόθηκε από την έδρα του στη Ρώμη.

Θα είναι ο πρώτος λατινοαμερικανός που θα ηγηθεί του Οργανισμού στην 66χρονη ιστορία του και θα διαδεχτεί τον σενεγαλέζο Ζακ Ντιούφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής από το 1994 και θα αποχωρήσει τον Δεκέμβριο.

Ο ντα Σίλβα ήταν κεντρικό πρόσωπο στην εκστρατεία της χώρας του “Fome Zero” (Μηδενική Πείνα). Θεωρείται ότι επικράτησε των αντιπάλων του υποψηφίων από την Ισπανία, την Αυστρία, την Ινδονησία, το Ιράν και το Ιράκ κατά τις σημερινές εκλογές.

O νέος γενικός διευθυντής καλείται να εφαρμόσει εσωτερικές μεταρρυθμίσεις χαμηλού κόστους με στόχο τον περιορισμό αυτού που οι επικριτές του Οργανισμού αποκαλούν “υπερφορτωμένη δομή” – σχεδόν τα δύο τρίτα του προσωπικού των 3.600 υπαλλήλων εργάζονται στην έδρα του στη Ρώμη, αντί σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αναλαμβάνει το έργο του σε μία περίοδο κατά την οποία το επισιτιστικό ζήτημα, αλλά και η αστάθεια των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, βρίκσονται ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς διπλωματίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε