Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Δημοψήφισμα στην Τουρκία για το Σύνταγμα

Δημοψήφισμα στην Τουρκία για το Σύνταγμα
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 01.12.2016 | 15:22
Πρώτη δημοσίευση: 01.12.2016 | 15:01

Όλα κι όλα: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν είναι δημοκρατικός πρόεδρος. Και για να συγκεντρώσει στα χέρια του ΟΛΕΣ τις εξουσίες, θέλει το... "πράσινο φως" από τους πολίτες της Τουρκίας. Γι' αυτό και σκέφτεται να κάνει δημοψήφισμα στην Τουρκία το καλοκαίρι!

Η Τουρκία μπορεί να κάνει δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία θα εμπεριέρχεται και το να αποκτήσει ο πρόεδρος, ο Ερντογάν δηλαδή, περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το δημοψήφισμα, αν τελικά γίνει, θα διεξαχθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά τη συνάντησή του με τον εθνιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Γιλντιρίμ είπε ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να παρουσιάσει στη Βουλή την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέουν στον πρόεδρο, τον Ερντογάν πάντα, να διατηρήσει τους δεσμούς του με το κόμμα του.

Ο Γιλντιρίμ με τον ΜπαχτσελίΟ Γιλντιρίμ με τον Μπαχτσελί

Ο Ερντογάν προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό (ήταν άλλωστε και ο λόγος της διαμάχης του με τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου) να αλλάξει το σύνταγμα, ώστε να ενδυναμώσει τη θέση του προέδρου, η οποία τώρα είναι περισσότερο εθιμοτυπική. Ήταν μάλλον, μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος ο Ερντογάν.

Για να πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα, χρειάζεται τη στήριξη των εθνικιστών. Και γι΄αυτό συμμαχεί με τους "Γκρίζους Λύκους" και το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί.

Με πληροφορίες από Reuters


   Διαδώστε αυτό το άρθρο