Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Εδώ ο Ασάνζ, εκεί ο Ασάνζ, που είναι ο Ασάνζ;

Εδώ ο Ασάνζ, εκεί ο Ασάνζ, που είναι ο Ασάνζ;

Μύθος σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν πάει να γίνει ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ολοι τον αναζητούν. Κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται, εκδίδουν εντάλματα σύλληψης με λάθη και όλος ο πλανήτης κρέμεται από τις… διαρροές του!

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται στη Βρετανία και η αστυνομία γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει κάτι σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας.

Εκπρόσωπος του WikiLeaks δήλωσε ότι ο Ασάνζ έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του και γι αυτό έπρεπε να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Independent, ο 39χρονος Αυστραλός βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Όταν έφθασε στη χώρα τον Οκτώβριο έδωσε στην αστυνομία τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές της αστυνομίας που δήλωσαν ότι γνωρίζουν που διαμένει ο Ασάνζ κι έχουν το τηλέφωνό του.

Την ίδια ώρα, η Σουηδία ετοιμάζεται να εκδώσει νέο ένταλμα σύλληψης προκειμένου να ολοκληρωθεί το… ατελές, που επέτρεψε τη διαφυγή του. Ο Ασάνζ θεωρείται ύποπτος για βιασμό, για σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό.

Όταν όμως οι αστυνομικοί -αν τον βρουν- θα πάνε να τον συλλάβουν, ο Ασάνζ θα αντιταχθεί στην έκδοσή του προς τη Σουηδία, δήλωσε ο Σουηδός συνήγορός του Μπγιόρν Χέρτιγκ. Ο οποίος αρνήθηκε να διευκρινίσει την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο πελάτης του.
 
Η δημοσιοποίηση ευαίσθητων διπλωματικών πληροφοριών προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ, που δεσμεύτηκαν να πατάξουν τέτοιες δραστηριότητες.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κριστίν Χράφνσον δήλωσε ότι ο Ασάνζ εργάζεται σε ένα σχέδιο σε μυστική τοποθεσία.

“Όταν έχεις ανθρώπους να ζητούν τη δολοφονία του, είναι προτιμότερο να κρατάς χαμηλό προφίλ. Αυτό είναι υποκίνηση βίας. Και προφανώς είναι παράνομο σε κάποιες χώρες”, είπε ο ίδιος.

Η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία ως ύποπτος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά η βρετανική Υπηρεσία Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος (Soca), μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να δράσει επ’ αυτού, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η Independent γράφει ότι η Soca χρειάζεται διευκρινίσεις για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, που εξέδωσε η σουηδική εισαγγελία, αλλά περιέγραψε την καθυστέρηση ως τεχνικού τύπου.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και σημερινό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Πάντως, η Μητροπολιτική Αστυνομία και η Soca αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν από το Ρόιτερ.

Την ίδια ώρα, η Σκότλαντ Γιαρντ και οι μυστικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες “γνωρίζουν” που βρίσκεται ο Ασάνζ, διαβεβαίωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας εκ των βρετανών δικηγόρων του, ο Μαρκ Στέφενς.

Ο WikiLeaks, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα προβεί και σε αποκαλύψεις που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

“Θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερο υλικό που αναφέρεται στην επιχειρηματική κοινότητα”, είπε αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του WikiLeaks.

Οι μετοχές της Bank of America έπεσαν κατά 3% την Τρίτη εξαιτίας των φόβων των επενδυτών ότι μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της επόμενης δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων του WikiLeaks.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γκάφα των αρχών – Εκαναν λάθος στο ένταλμα και απέφυγε ο Mr Wikileaks την σύλληψη

Εκπρόσωπος του WikiLeaks υποστηρίζει ότι η δημοσίευση των εγγράφων δεν είναι παράνομη

Wikileaks: Πολιτική και Μαφία στην Ρωσία είναι ένα και το αυτό!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε