Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Νέο… debate με αφορμή την επίθεση στο Παρίσι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η επίθεση ενόπλου στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, στο κέντρο του Παρισιού, το βράδυ της Πέμπτης, έδωσε την αφορμή στους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών να… συνεχίσουν το χθεσινό debate.

 

Ο συντηρητικός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι προτεραιότητα του επόμενου προέδρου της Γαλλίας θα πρέπει να είναι η μάχη κατά του “ισλαμιστικού ολοκληρωτισμού”.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: “Αυτή η μάχη για την ελευθερία και την ασφάλεια των Γάλλων θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Απαιτεί ανυποχώρητη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία”.
“Το ριζοσπαστικό ισλάμ θέτει σε δοκιμασία τις αξίες μας και την δύναμη του χαρακτήρα μας”.
Ο Φιγιόν, ο οποίος πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία προωθώντας μια σκληροπυρηνική πλατφόρμα στο ζήτημα της ασφάλειας, πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν υπάρχει εναλλακτική, ή εμείς ή αυτοί”.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής σε περίπτωση εκλογικής του νίκης θα είναι να “καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος”.
 
Η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λε Πεν δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία θα πρέπει να αποκαταστήσει αμέσως τους συνοριακούς ελέγχους και να απελάσει ξένους οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών.
Αντιδρώντας στον φόνο του αστυνομικού, η Λεπέν, η οποία πρότεινε κατά την προεκλογική εκστρατεία της ένα σκληροπυρηνικό πρόγραμμα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά της μετανάστευσης, κάλεσε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να θέσει αμέσως σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μανιφέστο της.

Η Γαλλία δεν πρέπει να υποχωρήσει στον φόβο και οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές πρέπει να αποφύγουν την πλειοδοσία μετά την χθεσινή επίθεση στο Παρίσι, δήλωσε από την πλευρά του ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν.
«Μη υποχωρήσετε στον φόβο, στην διαίρεση και τον εκφοβισμό. Η γενιά μας πρέπει να αντιταχθεί σε αυτήν την πρόκληση», δήλωσε ο Μακρόν από το στρατηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι ματαίωσε δύο συγκεντρώσεις σήμερα για να μην επιβαρύνει τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά αρνήθηκε να διακόψει την εκστρατεία του. «Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», είπε.
«Η αποδυνάμωση των τοπικών υπηρεσιών Πληροφοριών εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια υπήρξε σφάλμα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μία επίθεση στην κυβέρνηση του αντιπάλου του και πρωθυπουργού του Νικολά Σαρκοζί Φρανσουά Φιγιόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε