Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

«Ελεύθερο» Διαδίκτυο από την Χίλαρι

Τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για περισσότερη ελευθερία στο Ίντερνετ αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επικαλεστεί τα παραδείγματα της Αιγύπτου και του Ιράν -όπου οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες οργανώθηκαν μέσω του Διαδικτύου- για να υποστηρίξει πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές αλλαγές.
 
Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνοντας στη δημοσιότητα αποσπάσματα από την ομιλία της, η Χίλαρι Κλίντον θα υπογραμμίσει τη δέσμευση των Αμερικανών για ένα ελεύθερο, «ανοιχτό» και ασφαλές Διαδίκτυο.
 
«Υπάρχει ένας διάλογος σε εξέλιξη σε κάποιους κύκλους για το αν το Ίντερνετ είναι μία δύναμη απελευθέρωσης ή καταπίεσης. Αλλά όπως μας έδειξαν τα γεγονότα στο Ιράν, στην Αίγυπτο και αλλού, αυτός ο διάλογος είναι ουσιαστικά εκτός θέματος» αναφέρει απόσπασμα της ομιλίας της.
 
«Αυτό που μετράει είναι τι κάνουν στο Ίντερνετ αυτοί που συνδέονται και ποιες αξίες πρέπει να μας καθοδηγούν καθώς συναντιόμαστε στον κυβερνοχώρο. Αυτό το ερώτημα γίνεται κάθε μέρα και πιο επείγον».
 
Υπό την Κλίντον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πιέσει για την προάσπιση της ελευθερίας στο Διαδίκτυο ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, παρότι έχει αντιμετωπίσει και τις συνέπειές του από την δημοσιοποίηση των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων του WikiLeaks.
 
Η Κλίντον έχει καταδικάσει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών από τον ιστότοπο WikiLeaks, λέγοντας ότι είναι βασισμένες σε υποκλοπές που απειλούν τόσο την ασφάλεια των ΗΠΑ όσο και την ακεραιότητα των ανώνυμων πηγών, μεταξύ των οποίων ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλοι που αναφέρονται στα τηλεγραφήματα.
 
Η ίδια όμως έχει υπερασπιστεί σθεναρά τη βασική αξία του ελεύθερου Διαδικτύου, λέγοντας ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, μπορούν να δώσουν φωνή στις φιλοδοξίες του κόσμου, όπως φάνηκε από τις διαμαρτυρίες στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Ιράν και αλλού.
 
Η Χίλαρι Κλίντον έχει χαρακτηρίσει την ελευθερία στο Ίντερνετ «κομβικής σημασίας θέμα» στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και τον περασμένο χρόνο οι προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων να ελέγξουν την πρόσβαση των πολιτών στο Ίντερνετ χαρακτηρίστηκαν από εκείνη ως «το σημερινό αντίστοιχο του Τείχους του Βερολίνου».
 
Η στάση των ΗΠΑ στο θέμα της ελευθερίας στο Ίντερνετ οδήγησε πέρυσι την Ουάσινγκτον σε ρήξη με την Κίνα και άλλες χώρες, τις οποίες κατηγόρησε για πειρατεία και λογοκρισία σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την ροή των πληροφοριών.
 
Μαζί με την Κίνα, η Κλίντον ανέφερε το Ιράν, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των χωρών που ασκούν λογοκρισία στο Διαδίκτυο ή παρενοχλούν τους bloggers.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε