Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ενήμερος για τις δωροδοκίες αστυνομικών ο πρώην διευθυντής της News of the World

ΦΩΤΟ REUTERS

Τα τηλέφωνα των μελών της βασιλικής οικογένειας, το «πράσινο βιβλίο» και τα e-mail που φέρνουν στο φως νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Βρετανία.

Στοιχεία της Scotland Yard «καίνε» τον Άντι Κόλσον και περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα σε ένα από τα πλέον πολύκροτα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη Βρετανία.

Οι ερευνητές της Scotland Yard έχουν στη διάθεσή τους εμπιστευτικά οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι ο πρώην διευθυντής της News of the World ήταν ενήμερος για τις δωροδοκίες αστυνομικών, δήλωσε στο Reuters πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Τα στοιχεία για χρηματικές συναλλαγές αντιστοιχούν με τις πληρωμές οι οποίες υπονοούνται στα e-mail που αντάλλαξε ο Κόλσον με τον πρώην ανακτορικό συντάκτη της εφημερίδας Κλάιβ Γκούντμαν.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, που έχει ενημερωθεί για εσωτερικές συζητήσεις της News International, οι ανταλλαγές e-mail μεταξύ του Κόλσον και του Γκούντμαν αναφέρονται στη δωροδοκία μίας αστυνομικής πηγής, η οποία θα τους παρείχε απόρρητες πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες τους τηλεφωνικούς αριθμούς μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η «αστυνομική πηγή» θα έπαιρνε «τετραψήφιο ποσό» για να δώσει στους Κόλσον και Γκούντμαν έναν απόρρητο φάκελο με την ονομασία “το πράσινο βιβλίο”. Σε φέρεται να περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις κινήσεις και τους τηλεφωνικούς αριθμούς μελών της βασιλικής οικογένειας.

Τα οικονομικά στοιχεία αλλά και η ανταλλαγή e-mail ήταν μέρος ενός φακέλου που είχε συντάξει βρετανική δικηγορική εταιρεία, την οποία είχε προσλάβει πριν από τέσσερα χρόνια η News International για να ερευνήσει τις υποψίες ότι δημοσιογράφοι της News of the World υπέκλεπταν τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τη σύλληψη του Γκούντμαν και του Γκλεν Μαλκέρ οι οποίοι καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών συνεργατών της βασιλικής οικογένειας.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας πάντως η δικηγορική εταιρεία Harbottle & Lewis ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε αποδείξεις ότι δημοσιογράφοι της News of the World εμπλέκονται σε τηλεφωνικές υποκλοπές.

Η βρετανική αστυνομία διεύρυνε τις έρευνές της για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και σε άλλα έντυπα εστιάζοντας κυρίως στη χρήση ιδιωτικών ντετέκτιβ από τον Τύπο.
Μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, η αστυνομία φαίνεται πλέον να ενδιαφέρεται για τις πρακτικές και άλλων εφημερίδων.

Νέες πιέσεις στον Κάμερον
Ο Ρούπερτ Μέρντοχ αναγκάστηκε να κλείσει μια εφημερίδα και να απολογηθεί σε Επιτροπή της βρετανικής Βουλής αλλά ακόμη μεγαλύτερο… πρόβλημα έχει ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για τις σχέσεις που φέρεται να είχε με στελέχη του ομίλου Μέρντοχ.

Μπορεί Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι (οι συνεργάζονται στην κυβέρνηση) να έχουν δώσει… περίοδο χάριτος στον Κάμερον, αλλά οι Εργατικοί τον περιμένουν στη γωνία και –χρησιμοποιώντας τις ίδιες τις απαντήσεις του στη Βουλή- τον κατηγορούν για διφορούμενες απαντήσεις σχετικά με συζητήσεις που φέρεται να είχε με στελέχη της News Corp όσον αφορά την εξαγορά της δορυφορικής πλατφόρμας BSkyB και ισχυρίζονται ότι το σκάνδαλο αγγίζει τον Κάμερον.

Οι επικριτές του επίσης επικαλούνται το γεγονός ότι ο Κάμερον δεν διέψευσε πως στελέχη της News Corp αναφέρθηκαν στα σχέδιά τους να προχωρήσουν στην εξ ολοκλήρου εξαγορά της δορυφορικής πλατφόρμας BSkyB στη διάρκεια άτυπων συναντήσεων μαζί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήρθε, κατέθεσε και… έφυγε ο Μέρντοχ

Μέτρα κατόπιν… σκανδάλου παίρνει ο Μέρντοχ

Ευθύνες και στην αστυνομία για τις υποκλοπές

Μερντοχ: «Δε φταίω για το φιάσκο, αλλά συγγνώμη»

Επίθεση με τούρτα από… αφρό ξυρίσματος στον Μερντοχ! Δείτε ΦΩΤΟ και βίντεο

Μερντοκ και Μπρουκς ενώπιον της Βουλής λίγες ώρες μετά τον θάνατο δημοσιογράφου!

Επίθεση χάκερς στην Sun: Ο Μέρντοκ είναι νεκρός!

Νεκρός δημοσιογράφος που κατήγγειλε το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μπαράζ παραιτήσεων στη Σκότλαντ Γιαρντ: τέλος και ο Νο 2!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε