Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Φρίκη στο Κονγκό! Συνεχίζονται οι μαζικοί βιασμοί γυναικόπαιδων

Φρίκη στο Κονγκό! Συνεχίζονται οι μαζικοί βιασμοί γυναικόπαιδων
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 24.09.2010 | 15:36
Πρώτη δημοσίευση: 24.09.2010 | 15:36

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τους ομαδικούς βιασμούς πολιτών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου 303 άτομα βιάστηκαν, μεταξύ των οποίων 52 κορίτσια και τρία αγόρια.

Οι ομαδικοί βιασμοί συνέβησαν κατά τη διάρκεια ταραχών που κράτησαν τέσσερις ημέρες από τις 30 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου, σε 13 χωριά της περιοχής Ουαλικάλε του Βορείου-Κίβου, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ.

«Τουλάχιστον 303 πολίτες, 235 γυναίκες, 13 άνδρες, 52 κορίτσια και τρία αγόρια, έπεσαν θύματα βιασμού», τονίζεται στην έκθεση στην οποία υπογραμμίζεται ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία στα τέλη Αυγούστου «τουλάχιστον 154 πολίτες έπεσαν θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης στο Ουαλικάλε».

Δεν αποκλείεται, όμως, οι αριθμοί αυτοί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ περίπου 260 επιπλέον βιασμοί γυναικών και παιδιών, ορισμένα από τα οποία ήταν ηλικίας κάτω των επτά ετών, σημειώθηκαν τον Αύγουστο σε άλλα χωριά του Βορείου-Κίβου και του Νοτίου-Κίβου, ανεβάζοντας πάνω από τους 500 τον αριθμό των βιασμών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σε διάστημα περίπου ενός μήνα.

Δε λείπουν μάλιστα οι επικρίσεις προς την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, τη Monusco, η οποία δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει αυτές τις βιαιότητες. Σύμφωνα με την έκθεση, η αδυναμία της Monusco ν΄ αποτρέψει ή να θέσει τέλος στις βιαιότητες οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη της υπηρεσίας αυτής έχουν εκπαιδευτεί για την προστασία των πολιτών.

Η έκθεση αποδίδει τους βιασμούς στους αντάρτες Χούτου των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την απελευθέρωση της Ρουάντας, στις τοπικές πολιτοφυλακές Μάι-Μάι, και σε στοιχεία του Συνταγματάρχη Εμανουέλ Νσενκιγιούμβα, συνταγματάρχης από το Κονγκό που προσχώρησε στις τάξεις των ανταρτών στις αρχές του 2010.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο