Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η εκεχειρία έμεινε στα… χαρτιά – Σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία

Η εκεχειρία έμεινε στα… χαρτιά – Σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία

Για ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και αντικαθεστωτικών στην περιοχή στρατιωτικής βάσης στο Χαλέπι μιλούν οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση -οι οποίες, εάν επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη παραβίαση της ολιγοήμερης εκεχειρίας που, θεωρητικά, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής.

 
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα γύρω από βάση του συριακού στρατού στην ανατολική περιφέρεια της πόλης Μααρέτ αλ-Νουμάν στη βορειοδυτική Συρία, γεγονός που συνιστά την “πρώτη παραβίαση” της εκεχειρίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Λαχντάρ Μπραχίμι, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ αλ-‘Αντχα, έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, αντάρτες προσπάθηκαν να εισβάλουν στη βάση Ουάντι Ντέιφ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον κυριότερο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι. Ο στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας το κοντινό χωριό Ντέιρ Σάρκι.
 
Στην ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός είχαν συμφωνήσει Δαμασκός και ορισμένες ομάδες αντικαθεστωτικών για τη μουσουλμανική γιορτή του Έιντ αλ Άντχα, μετά τη διαμεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακντάρ Μπραχίμι.
 
Ωστόσο, άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης -όπως η ακραία ισλαμιστική Τζαμπάτ αλ Νούσρα, που έχει ισχυρή παρουσία στο Χαλέπι- είχαν αναφέρει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Μπραχίμι. Ο συριακός στρατός είχε τονίζει από την πλευρά του πως θα ήταν έτοιμος να απαντήσει.


Ελληνορθόδοξος ιερέας βρέθηκε στραγγαλισμένος κοντά στη Δαμασκό

Αγοράκι απο τη Συρία βρήκε την οικογένειά του στην Κύπρο μετά απο 4 μήνες!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε