Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ηγεμονική εμφάνιση Σαρκοζί-Κάμερον στη Λιβύη

Περισσότερο σαν… κηδεμόνες του νέου καθεστώτος παρά ως δυο ηγέτες που απλά επισκέπτονται ένα ξένο κράτος εμφανίστηκαν στη Λιβύη ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Επισκέφθηκαν τραυματίες των εξεγερμένων, είχαν επαφές με τους επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου, μίλησαν στην πλατεία Ταχρίρ της Βεγγάζης ενώπιων εκατοντάδων Λιβύων που κρατούσαν γαλλικές και βρετανικές σημαίες, στο πλευρό του Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ και ζήτησαν από το λαό της Λιβύης να δείξει συγχώρεση.

«Λαέ της Λιβύης έχεις δείξει το θάρρος σου, σήμερα πρέπει να δείξεις ξανά θάρρος, θάρρος για συγχώρεση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικόλα Σαρκοζί μιλώντας στο πλήθος της Ταχρίρ στη Βεγγάζη, απ’ όπου ξεκίνησε το κίνημα κατά του Μουαμάρ Καντάφι. «Εμείς πιστεύουμε σε μια Λιβύη ενωμένη, όχι σε μια Λιβύη διαιρεμένη», προσέθεσε.

«Νέοι της Βεγγάζης, νέοι της Λιβύης, νεαροί Άραβες, η Γαλλία μπορεί να σας εκφράσει τη φιλία και την υποστήριξή της. Θελήσατε ειρήνη, θελήσατε ελευθερία, θέλετε οικονομική πρόοδο, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό του λιβυκού λαού», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Είναι εξαίσιο να βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη Λιβύη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Νωρίτερα, από την Τρίπολη, ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να μην υπάρξει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή «αντίποινα», ενώ κάλεσε τις χώρες όπου έχουν καταφύγει Λίβυοι καταζητούμενοι να τους παραδώσουν στη διεθνή δικαιοσύνη.

Στη διάρκεια της κοινής του συνέντευξης Τύπου Σαρκοζί-Κάμερον με τους και τους δύο βασικούς ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, τον Μουστάφα Αμπντούλ Τζαλίλ και τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο Σαρκοζί ζήτησε τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι, τον οποίο χαρακτήρισε «κίνδυνο».

Θέλοντας να προλάβει τις… Κασσάνδρες, ο Σαρκοζί ξεκαθάρισε: «δεν υπάρχει κανένας υπολογισμός, καμία κρυφή συμφωνία όσον αφορά τον πλούτο της Λιβύης, δεν ζητάμε να μας δοθεί κανένα προνόμιο. Κάναμε αυτό που πιστεύαμε ότι πρέπει να κάνουμε επειδή ήταν το σωστό».

Τη βοήθειά του στις λιβυκές αρχές για τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι προσέφερε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. «Θα σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε τον Καντάφι και τον φέρετε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Εξάλλου ο Κάμερον είπε ότι η κυβέρνησή του θα αποδεσμεύσει επιπλέον 12 δισεκατομμύρια λίρες λιβυκών περιουσιακών στοιχείων αν περάσει μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη.


Πήραν τη Σύρτη οι αντάρτες

Στα χέρια των δυνάμεων της προσωρινής κυβέρνησης έπεσε η γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη. Οι αντάρτες μπήκαν στην πόλη και από τα δυτικά και από τα νότια, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Παράλληλα και το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των νέων αρχών της Λιβύης εισήλθαν στη Σύρτη από τη δυτική είσοδο της πόλης.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εξεγερμένοι στην Λιβύη εκτέλεσαν 21 Ευρωπαίους μισθοφόρους

Οι αντικαθεστωτικοί περιμένουν έξω από την Μπάνι Ουαλίντ

Συνέλαβαν αξιωματούχο του Καντάφι

Λιβύη: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στην Τρίπολη

“Κόκκινο σήμα” από την Ιντερπόλ για σύλληψη του Καντάφι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε