Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ισόβια στους δράστες της δολοφονίας εφήβου το 1993!

Οι δύο δράστες που καταδικάστηκαν πλέον σε ισόβια. ΦΩΤΟ REUTERS
Οι δύο δράστες που καταδικάστηκαν πλέον σε ισόβια. ΦΩΤΟ REUTERS

18 χρόνια μετά και σήμερα το Βρετανικό δικαστήριο απέδωσε τελικά δικαιοσύνη στην ρατσιστική δολοφονία ενός μαύρου εφήβου το 1993.

 Σε ισόβια κάθειρξη για τη ρατσιστική δολοφονία ενός μαύρου εφήβου το 1993 καταδικάστηκαν σήμερα δύο άνδρες, μια απόφαση που κλείνει μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις φόνων που δεν είχαν διαλευκανθεί στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας και υπήρξε εμβληματική για τον “θεσμικό ρατσισμό” στη Βρετανία, σύμφωνα με μία έρευνα.

    Δικαστής καταδίκασε τους Γκάρι Ντόμπσον και Ντέιβιντ Νόρις σε ισόβια για την απρόκλητη δολοφονία του 18χρονου εφήβου Στίβεν Λόρενς, ο οποίος πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία αφού μαχαιρώθηκε από λευκούς νεαρούς που του επιτέθηκαν απρόκλητα ενώ περίμενε το λεωφορείο στο νοτιοανατολικό Λονδίνο τον Απρίλιο του 1993.

    Σύμφωνα με την απόφαση, ο Ντόμπσον θα πρέπει να εκτίσει κατ’ ελάχιστον 15 χρόνια και δύο μήνες κάθειρξη ενώ ο Νόρις 14 χρόνια και τρεις μήνες.

Το θύμα. ΦΩΤΟ REUTERS

    “Ήταν ένα φρικτό και σατανικό έγκλημα”, δήλωσε ο δικαστής Κόλμαν Τρίσι στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου στο Ολντ Μπέιλι. “Αυτό το έγκλημα δεν διαπράχθηκε για κανέναν άλλο λόγο πέραν του ρατσιστικού μίσους”, συνέχισε. “Ένας εντελώς αθώος 18χρονος νέος με μια πολλά υποσχόμενη ζωή μπροστά του σφαγιάστηκε στο δρόμο μπροστά στα μάτια αυτοπτών μαρτύρων από μια ρατσιστική συμμορία”. Απευθυνόμενος στους κατηγορούμενους, είπε πως “ήσασταν και οι δύο μέλη αυτής της συμμορίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι συμφωνούσατε πλήρως στις απόψεις και τις συμπεριφορές της”.

    Οι δύο καταδικασθέντες ήταν ανήλικοι (17 ο Ντόμπσον και 16 ο Νόρις) όταν διαπράχθηκε ο φόνος του Λόρενς.

    Ο Ντόμπσον, 36 ετών σήμερα, και ο Νόρις, 35, κρίθηκαν ένοχοι έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε έξι εβδομάδες και βασίστηκε σε νέα επιβαρυντικά στοιχεία που έφερε στο φως η ιατροδικαστική και επιστημονική έρευνα.

    Στη συμμορία ανήκαν άλλα τουλάχιστον τρία άτομα, που δεν έχουν συλληφθεί.

    Αρχικά πέντε άνθρωποι –περιλαμβανομένων των Ντόμπσον και Νόρις– είχαν αθωωθεί για το έγκλημα, έπειτα από μια έρευνα της αστυνομίας που έβριθε λαθών, είχε χαρακτηρισθεί πλημμελής και μονομερώς προσανατολισμένη. Ο σάλος που ξέσπασε οδήγησε σε διοικητική έρευνα που κατέληξε το 1999 στο συμπέρασμα ότι υφέρπει ένας «θεσμικός ρατσισμός» στους κόλπους του σώματος. Έκτοτε, έγιναν βαθιές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών της αστυνομίας.

    “Οι υπόλοιποι ενεχόμενοι στο φόνο του Στίβεν Λόρενς δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι”, σχολίασε ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάουι πριν από την ανακοίνωση της ποινής. “Ερευνούμε ακόμα αυτήν την υπόθεση”.

    Έπειτα από μια πολύχρονη εκστρατεία των γονιών του Λόρενς, Ντορίν και Νέβιλ, από την Τζαμάικα, διεξήχθη νέα έρευνα και υπήρξε επανάληψη της δίκης.

Ένοχοι δύο άνδρες για φόνο νεαρού το 1993!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε