Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ισπανία: Ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των θυμάτων

Ισπανία: Ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των θυμάτων

Επτά Ιταλίδες, δυο Γερμανίδες, μια Ρουμάνα, μια Γαλλίδα, μια Ουζπέκα και μια Αυστριακή είναι οι 13 μαθήτριες που σκοτώθηκαν στο τροχαίο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (20.03.2016) στην Ισπανία. Μια Ελληνίδα φοιτήτρια ανάμεσα στους τραυματίες.

Το δυστύχημα συνέβη λίγο πριν από τις 06.00 το πρωί στο Φρεγινάλς, μία κοινότητα κοντά στην πόλη Αμπόστα, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων νότια της Βαρκελώνης, ενώ το λεωφορείο επέστρεφε από το Φαλάς στη Βαλένθια, έπειτα από εκδηλώσεις στο πλαίσιο μιας παραδοσιακής γιορτής. Το λεωφορείο που μετέφερε φοιτητές από 20 χώρες, υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες, συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο ΙΧ μετά από απότομο ελιγμό σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαλένθια με τη Βαρκελώνη και ανετράπη.

“Η Ιταλία πενθεί γιατί επτά από τα θύματα είναι Ιταλίδες, δύο Γερμανίδες, μια Ρουμάνα, μια Γαλλίδα, μια Ουζμπέκα και μια Αυστριακή”, δήλωσε στο ραδιόφωνο της Καταλονίας ο διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών της Καταλωνίας, Τζόρντι Τζανέ. Οι φοιτήτριες είχαν ηλικία από 19 έως 25 ετών και “μερικές δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας” την ώρα που σημειώθηκε το τροχαίο. “Είναι νεκρές”, δήλωσε ο Καταλανός αξιωματούχος.

Οι περισσότεροι από τους φοιτητές, από 20 έως 32 ετών που βρίσκονταν στο μοιραίο λεωφορείο είχαν εγγραφεί σε πανεπιστήμια της Καταλωνίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Προέρχονταν από 20 χώρες. Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη επικοινωνήσει με τα προξενεία της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Παλαιστίνης, του Περού, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ουκρανίας.

Επίσης, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας σε ανακοίνωσή της οποία αναμετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι: “σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο λεωφορείο επέβαιναν φοιτητές από την Ουγγαρία, την Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Τσεχία, την Βρετανία, την Ιταλία, το Περού, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Ουκρανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Παλαιστίνη, την Τουρκία και την Ελλάδα”. Δύο χώρες- η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία- βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της επιβεβαίωσης.

Μια Ελληνίδα ανάμεσα στους τραυματίες

Μια Ελληνίδα φοιτήτρια, η 23χρονη Ε.Κ. είναι ανάμεσα στους φοιτητές που τραυματίστηκαν στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (20.03.2016) σε αυτοκινητόδρομο έξω από τη Βαρκελώνη στην Ισπανία, σύμφωνα με το TheNewspaper.gr. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η νεαρή φοιτήτρια έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Όπως δε αναφέρει το magnesianews.gr, η 23χρονη από το Βόλο φοιτούσε στην Αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου της Αθήνας.

Οι τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, είναι τουλάχιστον 44 και εννέα από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον διευθυντή του περιφερειακού υπουργείου Υγείας της Καταλωνίας, Τονί Κομίν.

Δεν είχε πιει ο οδηγός

Ο οδηγός «χτύπησε το προστατευτικό κιγκλίδωμα στη δεξιά πλευρά του δρόμου κι έκανε έναν ελιγμό στα αριστερά τόσο απότομο που το όχημα βρέθηκε στην αντίθετη πλευρά του δρόμου» σύμφωνα με Καταλανό αξιωματούχο. Το λεωφορείο συγκρούστηκε να αυτοκίνητο που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα. Οι δυο επιβάτες του τραυματίστηκαν.

Ο οδηγός επέζησε από το δυστύχημα αλλά νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας με θλάση στο θώρακα. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις για το αν είχε καταναλώσει αλκοόλ, σκευάσματα ή ναρκωτικές ουσίες και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Μοιραία, εγείρεται το ερώτημα αν αποκοιμήθηκε στο τιμόνι και γι’ αυτό έχασε τον έλεγχο του λεωφορείου.

Δρόμος καρμανιόλα

«Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που γίνεται ένα δυστύχημα, συμβαίνει στο συγκεκριμένο χιλιόμετρο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Φρεγινάλς, Χοζέ Ρονθέρο Παλάρες.

«Δεν γνωρίζω γιατί, το οδόστρωμα μοιάζει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι ένα ευθύς δρόμος. Τη νύχτα έβρεξε πολύ και ενδεχομένως αυτό έπαιξε ρόλο», πρόσθεσε.

Αυτό το δυστύχημα είναι ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων ετών στους δρόμους της Ισπανίας. Την 9η Νοεμβρίου του 2014, πούλμαν που μετέφερε προσκυνητές κατέληξε σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν 41.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EFE / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε