Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιταλία: O Γκρίλο καλεί το Δημοκρατικό Κόμμα να μην εισπράξει κρατικά κονδύλια για κάλυψη των εκλογικών του εξόδων

Ιταλία: O Γκρίλο καλεί το Δημοκρατικό Κόμμα να μην εισπράξει κρατικά κονδύλια για κάλυψη των εκλογικών του εξόδων

Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) στην Ιταλία, Μπέπε Γκρίλο, κάλεσε σήμερα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να μην εισπράξει την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων του.

«Χρειάζονται περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια», έγραψε ο Γκρίλο στο προσωπικό του ιστολόγιο. Ο Ιταλός πολιτικός και κωμικός ηθοποιός αποφάσισε μάλιστα να αναρτήσει επιστολή που συνέταξε ο ίδιος, την οποία εάν υπέγραφε ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, θα καθιστούσε επίσημη πρακτική του κόμματος την άρνηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Το PD, βάσει του ισχύοντος νόμου, δικαιούται να εισπράξει τους αμέσως προσεχείς μήνες 48 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με σχολιαστές, ο Γκρίλο «ρίχνει και πάλι το γάντι» στον Μπερσάνι, ξέροντας ότι το θέμα αυτό μπορεί να τον φέρει σε δύσκολη θέση: ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει σύντομα την ηγεσία των Δημοκρατικών, με συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση RAI τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της κρατικής στήριξης των κομμάτων.

Αντίθετα όμως, τα περισσότερα στελέχη της ηγετικής ομάδας του PD πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί κάποια μορφή δημόσιας οικονομικής χρηματοδότησης των πολιτικών δυνάμεων.

Ο Γκρίλο από την δική του πλευρά υποστηρίζει ότι τα κόμματα πρέπει να βασίζονται μόνο στην ελεύθερη συμβολή των πολιτών που επιθυμούν να τα χρηματοδοτήσουν.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις δικαστικές υποθέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο νοσοκομείο του Μιλάνου Σαν Ραφαέλε, με επιπεφυκίτιδα και καρδιακές αρρυθμίες, πριν από λίγο υπήρξε μια νέα εξέλιξη.
Βουλευτές, γερουσιαστές και πρώην υπουργοί του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας, κατευθυνόμενοι προς το δικαστήριο του Μιλάνου, για να υποστηρίξουν τον Μπερλουσκόνι.

Οι βουλευτές και γερουσιαστές, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ξεπερνούσαν τους 200 όταν έφτασαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Κύρια αιτία της διαμαρτυρίας τους, η νέα αποστολή ιατροδικαστών στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε, για να διαπιστώσουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του μεγιστάνα του Τύπου.
Στους διαδηλωτές συμπεριλαμβάνονται ο γραμματέας του PdL, Αντζελίνο Αλφάνο, η Αλεσσάντρα Μουσολίνι και η βουλευτής Ντανιέλα Σαντανκέ, από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του «Καβαλιέρε».

Κατά πληροφορίες που μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα μέλη του PdL που έχουν εκλεγεί στο κοινοβούλιο αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στις εργασίες του, ωσότου λυθεί το πρόβλημα του Μπερλουσκόνι, που κατά τους ίδιους έχει καταστεί ο στόχος ενός δικαστικού «κατατρεγμού».

Ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τουλάχιστον δύο δίκες, μια για διαφθορά και μία σε εξέλιξη για προαγωγή της πορνείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπέπε Γκρίλο θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση

 

Άγριο “χαστούκι” στην Ιταλία από τον οίκο Fitch που την υποβάθμισε

 

Θολές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο στενό κύκλο του Μπ. Γκρίλο

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε