Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Λουτρό αίματος στο Σουδάν – 76 νεκροί τις τελευταίες τρεις μέρες

ΦΩΤΟ REUTERS

Ενώ το ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας Αμπιέι συνεχίζεται για 5η μέρα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές της περιοχές έχουν κοστίσει τη ζωή σε 76 ανθρώπους.

Οι συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στην αραβική φυλή νομάδων Μισερίγια του βορρά, μέλη της οποίας κινούνται μέσω της Αμπιέι κάθε χρόνο και τη φυλή Νγκοκ Ντίνκα του νότου, σε μια περιοχή της μεθορίου όπου εξορύσσεται πετρέλαιο.

«Από την πλευρά των Μισερίγια οι νεκροί ήταν περίπου 50», δήλωσε ο Φίλιπ Άγκερ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA). «Από την πλευρά των αστυνομιών και της νεολαίας του Αμπιέι, ήταν πάνω από 26 νεκροί και 33 τραυματίες».

Στο Αμπιέι αναμενόταν να διεξαχθεί χωριστό δημοψήφισμα την Κυριακή για να αποφασιστεί εάν θα προσαρτηθεί στο Βόρειο ή στο Νότιο Σουδάν, αλλά αναβλήθηκε όταν επικράτησε διχογνωμία μεταξύ των ηγεσιών των φυλών για το εάν οι Μισερίγια έχουν δικαίωμα ψήφου.

Παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή μπορεί να αποτελέσουν τη σπίθα που θα προκαλέσει την επανέναρξη της σύρραξης ανάμεσα στο βόρειο και στο νότιο Σουδάν. Το 2008 συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες από το βορρά και το νότο στο Αμπιέι είχαν στοιχίσει δεκάδες ζωές και είχαν επιφέρει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε