Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ν.Κορέα: Συνάντηση Ομπάμα – Λι Μιουνγκ Μπακ

Συνέντευξη τύπου του Λι Μιουνγκ Μπακ και του Μπαράκ Ομπάμα στο Blue House στη Σεούλ. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Στη Νότιο Κορέα ολοκληρώνεται η ασιατική περιοδεία του Μπάρακ Ομπάμα.
 

 

Λι Μιουνγκ -Μπακ και Μπάρακ Ομπάμα είχαν το πρωί συνάντηση.
 
Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών υπήρξαν οι κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για επιστροφή της Βόρειας Κορέας στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις επί του πυρηνικού της προγράμματος.
“Ελπίζω ότι αποδεχόμενη την πρότασή μας, η Βόρεια Κορέα θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για το μέλλον”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου Λι.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου δίπλα στον πρόεδρο Λι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε: “Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τόσο ο πρόεδρος Λι όσο και εγώ συμφωνούμε πως πρέπει να σταματήσει το μοντέλο που ίσχυε στο παρελθόν: η Βόρεια Κορέα να φέρεται προκλητικά και στη συνέχεια να ζητά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων… “
 
Ο Ομπάμα έθιξε και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Είπε ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τους εταίρους του για πιθανές κυρώσεις, στο ενδεχόμενο που η Τεχεράνη δεν απαντήσει στο προταθέν σχέδιο συμφωνίας. Τονίζοντας ότι εξακολουθεί να ελπίζει σε μία αλλαγή στάσης, πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα εκπονήσουν παράλληλα ένα πακέτο πιθανών μέτρων για να καταδείξουν στο Ιράν την αποφασιστικότητά τους.
 
Χθες, το Ιράν διατύπωσε την άρνησή του να μεταφέρει το σε χαμηλό βαθμό εμπλουτισμένο ουράνιό του στο εξωτερικό, δήλωσε όμως διατεθειμένο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ταυτόχρονης ανταλλαγής ουρανίου έναντι καυσίμου μέσα στο Ιράν.
 
Σε ό,τι αφορά δε το πλέον ακανθώδες σημείο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη πριν από δύο χρόνια και της οποίας η επικύρωση εκκρεμεί και από τις δύο χώρες, οι πρόεδροι Ομπάμα και Λι εξέφρασαν την θέλησή τους να επιτευχθεί πρόοδος.
 
Κατά την πρώτη αυτή περιοδεία του στην Ασία, ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ εντός της ημέρας, αφού επισκεφθεί αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στη Σεούλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε