Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέες ενδείξεις για τις σχέσεις πολιτικών με εταιρεία του Λουξεμβούργου

Νέες ενδείξεις για τις σχέσεις πολιτικών με εταιρεία του Λουξεμβούργου

Τις σχέσεις μεταξύ Γάλλων πολιτικών και της λουξεμβουργιανής εταιρείας Heine, αποκαλύπτουν πολλές επιστολές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τους δεσμούς μεταξύ Γάλλων πολιτικών και της λουξεμβουργιανής εταιρείας Heine, μέσω της οποίας διακινούνταν προμήθειες από συμβόλαια για την πώληση οπλικών συστημάτων, αποκαλύπτουν πολλές επιστολές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στις επιστολές αυτές, που συντάχθηκαν μεταξύ 2006-8 και βρίσκονται ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ζητούν χρήματα από το γαλλικό κράτος.

Η Heine ιδρύθηκε το 1994 με τη στήριξη του νυν προέδρου της Γαλλίας και τότε υπουργού Οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, και χρησιμοποιήθηκε από το διεθνή βραχίονα του ναυπηγικού κολοσσού DCNI για τη χορήγηση προμηθειών στους μεσάζοντες των συμβολαίων πώλησης όπλων, κάτι που ήταν νόμιμο μέχρι το 2000.

Μεταξύ των συμβολαίων αυτών είναι και η πώληση υποβρυχίων στο Πακιστάν το 1994 που πιστεύεται ότι υπήρξε το έμμεσο κίνητρο για μια επίθεση στο Καράτσι, το 2002, στην οποία σκοτώθηκαν ένδεκα Γάλλοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων. Η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει την πιθανότητα οι δράστες της επίθεσης να ενήργησαν σε αντίποινα επειδή μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας ο Ζακ Σιράκ αποφάσισε να σταματήσει η χορήγηση προμηθειών.

Μια έκθεση της αστυνομίας του Λουξεμβούργου υποστηρίζει εξάλλου ότι ένα μέρος από τα ποσά που έδωσε η Γαλλία για να αναλάβει το συμβόλαιο των υποβρυχίων επέστρεψε στο Παρίσι για την παράνομη χρηματοδότητη πολιτικών δραστηριοτήτων. Από αυτή τη χρηματοδότηση φέρεται να επωφελήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ, ο οποίος ωστόσο αρνείται κάθε παράνομη ενέργεια. Ο Μπαλαντίρ ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας το 1995 και εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του ήταν ο Σαρκοζί. Ο τελευταίος χαρακτηρίζει “μύθους” τις υποψίες που εκφράζονται σε βάρος του.

Μία από τις επιστολές, που απευθύνεται στον Σαρκοζί και έχει ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2006, αφήνει να εννοηθεί μια σχέση μεταξύ του νυν προέδρου (τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών) και της Heine. “Είναι εξαιρετικά επείγον να δράσουμε”, γράφουν τα στελέχη της εταιρείας.

Ο πρώην πρόεδρος της DCNI έχει καταθέσει στον ανακριτή ότι το 2004 θέλησε να τερματίσει τη συνεργασία με τη Heine. Οι διευθύνοντες της λουξεμβουργιανής εταιρείας ζήτησαν τότε αποζημίωση την οποία εκτιμούσαν στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των παραληπτών των επιστολών είναι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ.

    

    
   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε