Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Bob Dylan!

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Bob Dylan!

– Στο θρύλο της παγκόσμιας μουσικής Bob Dylan απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016
– Το βραβείο του δόθηκε γιατί “δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα από τη μεγάλη αμερικανική παράδοση”
– Στα Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν ανακοινώνονται ποτέ υποψήφιοι

Αυτή κι αν ήταν ευχάριστη έκπληξη! Ο σπουδαίος μουσικός και θρύλος της ροκ και της κάντρι Bob Dylan είναι ο άνθρωπος στον οποίο απονεμήθηκε ο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016. Είναι αναμφίβολα μια απόφαση που άφησε τους πάντες με το… στόμα ανοιχτό. Δεν απονέμεται άλλωστε κάθε… χρονιά το Νόμπελ Λογοτεχνίας σε έναν τραγουδοποιό που έχει κάνει τη μουσική σχεδόν συνώνυμό του!

Ο Bob Dylan (ή Robert Allen Zimmerman όπως είναι το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1941 στην πόλη Ντουλούθ της Μινεσότα των ΗΠΑ. Άρχισε από μικρός τη σχέση του με τη μουσική και έφτασε να θεωρείται και να είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς. Δεν περιορίστηκε στη συγγραφή τραγουδιών και στην παραγωγή δίσκων αλλά το ταλέντο του αποτυπώθηκε και στο… χαρτί.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι το τελευταίο που απονέμεται για φέτος. Συνοδεύεται συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ). Την ανακοίνωση έκανε η γενική γραμματέας της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους υπό τις επευφημίες των παρισταμένων στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Χρηματιστηρίου στην Στοκχόλμη.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Ο 75χρονος σήμερα Μπομπ Ντίλαν ξεκίνησε από μικρός να παίζει κιθάρα, φυσαρμόνικα και πιάνο. Το 1959 φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα και όταν άκουσε για πρώτη φορά τον θρύλο της φολκ μουσικής Γούντι Γκάρθι, τον λάτρεψε, τα παράτησε όλα και έφυγε για τη Νέα Υόρκη ώστε να τον γνωρίσει. Ο Γκάρθι, που εκείνη την περίοδο νοσηλευόταν, τον έχρισε διάδοχό του.

Λέγεται (μια από τις εκδοχές) πως ο Bob Dylan αποφάσισε να γίνει από… Ρόμπερτ Ζίμερμαν… Μπομπ Ντίλαν προς τιμήν του Ουαλού ποιητή Ντίλαν Τόμας, που είχε πεθάνει λίγα χρόνια νωρίτερα στη Νέα Υόρκη σε ηλικία μόλις 39 ετών από υπερβολική χρήση αλκοόλ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia και οι δρόμοι τους δεν χώρισαν ποτέ! 

Χωρίς πολλά λόγια, ο σπουδαίος Μπομπ Ντίλαν μέσα από τα επίσης σπουδαία τραγούδια του…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε