Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πίσω ολοταχώς κάνουν οι ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Πίσω ολοταχώς κάνουν οι ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Πίσω ολοταχώς κάνουν οι ΗΠΑ στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Χ. Κλίντον δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Ομπάμα είχε δεσμευτεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.

Το ζήτημα άνοιξε, μετά από θετική ψηφοφορία (οριακή βέβαια με 22 κατά και 23 ψήφους υπέρ) Επιτροπής του Κονγκρέσου. Με το ψήφισμα ζητείται από τον αμερικανό πρόεδρο να προσαρμόσει την επίσημη εξωτερική πολιτική της χώρας, με την παραδοχή ότι οι σφαγές των Αρμενίων από τον τουρκικό στρατό στις αρχές του αιώνα είναι “Γενοκτονία”. 

Ωστόσο, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε γρήγορα ότι η κυβέρνηση “θα εργαστεί σκληρά” ώστε το ψήφισμα της επιτροπής να μην φτάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να τεθεί σε ψηφοφορία.

Είμαστε κατά αυτής της απόφασης και πιστεύουμε ότι η αμερικανική Βουλή δεν πρέπει να λάβει αποφάσεις για το θέμα” προειδοποίησε. 

Την αμερικανική αλλαγή πολιτικής “βοήθησαν” σε μεγάλο βαθμό και οι σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ουώσινγκτον αμέσως μετά την απόφαση. 

Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι “η χώρα του κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, προσθέτοντας ότι η απόφαση μπορεί να βλάψει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις. Σε ακόμη εντονότερους τόνους ο πρόεδρος Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία “δεν θα είναι υπεύθυνη για τα αρνητικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την απόφαση”.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία – παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ και εταίρος στο ΝΑΤΟ – είναι ακόμη πολυτιμότερος αυτή την περίοδο, που τα “μέτωπα” Ιράκ και Αφγανιστάν βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. 

Στην Τουρκία ο πρέσβης

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον αφίχθη στη χώρα του για να εξετάσει με την ανώτατη ηγεσία της την ψήφιση της απόφασης που καταδικάζει την Τουρκία για την Αρμενική Γενοκτονία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ναμίκ Ταν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και θα εξετάσουν το ζήτημα, προτού επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: “Παρωδία η απόφαση για τη Γενοκτονία”

Διαβάστε επίσης: Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων – Φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε