Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο στο Μαυροβούνιο

Προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο στο Μαυροβούνιο

Στις 7 Απριλίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο.

Στις 7 Απριλίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο και ενδεχόμενος δεύτερος γύρος των εκλογών θα διενεργηθεί στις 21 Απριλίου, σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Ράνκο Κριβοκάπιτς.
Πρόκειται για τις έκτες προεδρικές εκλογές από την εισαγωγή του πολυκομματικού συστήματος στο Μαυροβούνιο και οι δεύτερες από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 2006. Η θητεία του νυν προέδρου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, λήγει στις 21 Μαΐου.

Ο νόμος ορίζει ότι πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων των ψηφισάντων. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, τότε διεξάγεται δεύτερος γύρος σε 14 μέρες, στον οποίο συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων. Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Μέχρι τώρα, τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου έχει ανακοινώσει ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος Δημοκρατικού Μετώπου, Μίοντραγκ Λέκιτς. 

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έως τις 25 Ιανουαρίου θα ορίσει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές και τα κόμματα των εθνικών μειονοτήτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσαν ότι βάσει της συμφωνίας συνεργασίας είναι υποχρεωμένα να στηρίξουν εκείνον που θα προταθεί από το DPS.

Διαβάστε
Βάνδαλοι κατέστρεψαν προεκλογικό πανό του Γιώργου Λιλλήκα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε