Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Προϋπολογισμός λιτότητας και στην Πορτογαλία

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπαλ Καβακο Σιλβα. REUTERS
Αρχίζει αύριο ο διάλογος κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό λιτότητας

Την ελπίδα ότι γρήγορα θα επιτευχθεί συμφωνία με την αντιπολίτευση για την έγκριση του προϋπολογισμού λιτότητας εξέφρασε η κυβέρνηση μειοψηφίας των σοσιαλιστών στη Λισαβόνα, για να τερματιστεί η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές.
 
Η αισιοδοξία της κυβέρνησης πηγάζει από την απόφαση της αντιπολίτευσης να ορίσει τους εκπροσώπους της που θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για να συζητήσουν τον προϋπολογισμό.
 
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επιδιώκει να επανεξετασθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για αυξήσεις στη φορολογία και θέλει να επιτύχει δέσμευση για πιο δραστικές περικοπές στις δαπάνες.
 
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να συζητήσει με την αξιωματική αντιπολίτευση για να τερματισθεί η αβεβαιότητα που απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε χρηματοπιστωτική κρίση και ο διάλογος αναμένεται να αρχίσει αύριο, Σάββατο.
 
“Ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αποφέρουν μόνο καλά αποτελέσματα, ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού, αλλά αυτό να γίνει γρήγορα, δεδομένης της αβεβαιότητας των τελευταίων εβδομάδων που έχει πλήξει τη χώρα”, δήλωσε ο υπουργός προεδρίας, Πέδρο Σίλβα Περέιρα.
 
Ο υπουργός Οικονομικών, Φερντάντο Τεϊσέιρα δος Σάντος, ο οποίος θα συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ότι οι διάλογος θα αρχίσει το Σάββατο “με ανοικτό πνεύμα”. Ωστόσο επισήμανε ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μείωση της αξιοπιστίας των μέτρων του προϋπολογισμού”, διότι χωρίς έναν προϋπολογισμό λιτότητας η Πορτογαλία θα χάσει τα κανάλια χρηματοδότησης.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε