Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρωσία: σκορπάει θάνατο ο καύσωνας στη Μόσχα – 52 οι νεκροί

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

“4.824 θάνατοι περισσότεροι απ’ ό,τι τον Ιούλιο του 2009″, δήλωσε ότι σημειώθηκαν στη Μόσχα εκπρόσωπος των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας

50% αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι θάνατοι από διάφορες αιτίες και οι αρχές δηλώνουν πως ο καύσωνας επέτεινε την κατάσταση.


Ο χωρίς προηγούμενο καύσωνας που πλήττει από τις αρχές Ιουλίου τη δυτική Ρωσία, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Μόσχα από τους καπνούς των πυρκαγιών στην περιοχή, που έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ενα παχύ στρώμα αιθαλομίχλης έχει καλύψει τον ουρανό της Μόσχας.

Ο καπνός έχει προκαλέσει προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία και του αεροδρομίου του Ντομοντέντοβο, ένα από τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας.

Πολλοί Ρώσοι κυκλοφορούν με μάσκες, ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Περί τις 600 πυρκαγιές καίνε στην περιοχή νότια και ανατολικά της Μόσχας και ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 52.

Οι υπηρεσίες υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκέντρωση τοξικών σωματιδίων στον αέρα σε περιεκτικότητα πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Το Ντομοντέντοβο βρίσκεται στα νότια της Μόσχας. Τα αεροπλάνα μπορούν να απογειώνονται, αλλά για την προσγείωση χρησιμοποιούνται άλλα αεροδρόμια με καλύτερη ορατότητα.

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για τη διακοπή εξαγωγών σιτηρών

Η διακοπή από τη Ρωσία των εξαγωγών σιτηρών λόγω του καύσωνα δημιούργησε «σοβαρή κατάσταση» στην αγορά σταριού και αν συνεχιστεί η εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω, μπορεί να προκληθούν προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

«Η απόφαση προκαλεί ένα στοιχείο αστάθειας στην αγορά σιτηρών και μια κατάσταση που δεν ήταν σοβαρή, έχει γίνει τώρα σοβαρή«, δήλωσε ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, γραμματέας της Διακυβερνητικής Ομάδας του FAO για τα Σιτηρά. Και χαρακτήρισε την απόφαση της Μόσχας «μη αναμενόμενη και πολύ απότομη», τονίζοντας πως δημιουργεί τον κίνδυνο να διακοπεί προσωρινά το (διεθνές) εμπόριο σιτηρών», καθώς οι κάτοχοι αποθεμάτων θα υπολογίζουν σε μια συνέχιση της ανόδου των τιμών, προσέθεσε.

Αν οι τιμές αυξηθούν στις φτωχές χώρες και σε αυτές με χαμηλά εισοδήματα, αυτό θα προκαλέσει σίγουρα προβλήματα, όπως είχε συμβεί το 2007-2008, όταν η εκτίναξη των τιμών των προϊόντων διατροφής (περισσότερο από 53% στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2008 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2007) είχε πλήξει βαριά τις πιο φτωχές χώρες, προκαλώντας ξέσπασμα λιμού σε χώρες στην Αφρική, στην Καραϊβική και στην Ασία.

Πάντως, σήμερα η Μόσχα εμφανίστηκε διαλλακτική, με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ να δηλώνει ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τη σοδειά της χώρας.

Διαβάστε επίσης
Οι πυρκαγιές “καίνε” τη δημοφιλία Πούτιν, Μεντβέντεφ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε