Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα παιδιά και τα αποπαίδια του Άσαντ – Σπαρακτικό πρωτοσέλιδο της Liberation

Τα παιδιά και τα αποπαίδια του Άσαντ – Σπαρακτικό πρωτοσέλιδο της Liberation

Ένα (ακόμα) συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο από τη Liberation. Ο τίτλος; “Τα παιδιά του Άσαντ”. Παιδιά νεκρά από τη χημική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ. Την ίδια στιγμή, στη Bild μια άλλη φωτογραφία. Ο Άσαντ και τα παιδιά του. Αυτά τα παιδιά δεν ζουν τον πόλεμο. Είναι χαρούμενα, στον δικό τους κόσμο.

Δυο φωτογραφίες, μια αλήθεια. Στη Συρία υπάρχουν τα παιδιά του Άσαντ, τα βιολογικά του παιδιά και τα παιδιά της χώρας του. Αυτά που σκοτώνει ο ίδιος ή σκοτώνουν οι αντάρτες. Καμία σημασία ποιος σκοτώνει τα παιδιά. Η ουσία είναι πως κάποιος τα σκοτώνει. Και κανείς, μα κανείς, δεν κάνει τίποτα για να τα σώσει. Κανείς δεν νοιάζεται. Χύνονται μόνο δάκρυα υποκρισίας.

Παιδιά στοιβαγμένα σε μια καρότσα μετά από τη χημική επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ την περασμένη Τρίτη. Εκεί όπου 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 30 παιδιά και 20 γυναίκες σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έναν απολογισμό που κανείς δεν πιστεύει. Γιατί οι νεκροί θεωρείται πως είναι περισσότεροι.

Αυτή η φωτογραφία, σε μαύρο φόντο, έχει χρησιμοποιηθεί για το πρωτοσέλιδο της Liberation. Ακόμη ένα πρωτοσέλιδο γροθιά στο στομάχι από τη γαλλική εφημερίδα.

Ένα πρωτοσέλιδο που δεν γίνεται να μην μπει δίπλα στη φωτογραφία που δημοσιεύει η φωτογραφία Bild: ο Άσαντ, αγκαλιά με τη γυναίκα και τα παιδιά του, σβήνουν το κεράκι σε μια τούρτα. Μια τούρτα που σχηματίζει τον αριθμό 2. Πιο ταιριαστό θα ήταν (αν δεν επρόκειτο για φωτογραφία αρχείου) να σχημάτιζε το 6, όσα και τα χρόνια του εμφυλίου στη Συρία.

Τα θύματα από την επίθεση με τοξικό αέριο στην Χαν Σεϊχούν εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι δε Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν πως οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφεραν φροντίδες εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία που προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο Σαρίν.

Οι γιατροί της περιοχής δήλωσαν ότι οι τραυματίες είχαν τα συμπτώματα μιας χημικής επίθεσης: διεσταλμένες κόρες, σπασμούς, αφρό από το στόμα.

32 από τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Τουρκίας. Τρεις από τους ανθρώπους αυτούς, πέθαναν εκεί. Από τις νεκροψίες – νεκροτομές που έγιναν αποκαλύπτεται ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Όλα αυτά ενώ τα χημικά μοιάζουν να… έπεσαν μόνα τους. Ο Άσαντ αρνείται ότι το καθεστώς είναι πίσω από την επίθεση και κατηγόρησε τους αντάρτες, πριν υποστηρίξει (όπως και η Ρωσία) πως όλα έγιναν εξαιτίας έκρηξης σε αποθήκη χημικών. Οι αντάρτες επίσης αρνούνται επίσης την ευθύνη.

Άσαντ: Η Συρία θα “σβηστεί” από τον χάρτη

Τα παιδιά της Συρίας δολοφονούνται αλλά εκείνο που νοιάζει τον Άσαντ είναι να μην κερδίσουν τον εμφύλιο οι αντάρτες. Γιατί τότε, όπως υποστηρίζει, η Συρία θα “σβηστεί” από τον χάρτη. Αν η συριακή κυβέρνηση χάσει τον πόλεμο, η χώρα θα «σβηστεί από τον χάρτη» και μια νίκη των τρομοκρατών θα είναι επίσης νίκη των κρατών που τους υποστηρίζουν, είπε ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξη στην κροατική εφημερίδα Vecernji List.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και γίνονται μεγαλύτερες. Και αυτές οι ελπίδες βασίζονται στην αυτοπεποίθηση, διότι χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα υπήρχε ελπίδα», είπε ο Άσαντ. «Όπως και να έχει δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη νίκη. Αν δεν κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτό θα σημάνει ότι η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και κάποιες δυτικές, υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία «άμεσα και έμμεσα», προσφέροντάς τους επιμελητειακή υποστήριξη, χρηματοδότηση και όπλα. Και φυσικά, τα διεθνή ΜΜΕ λένε ψέμματα για όσα συμβαίνουν στη Συρία αλλά ευτυχώς υπάρχουν τα social media για να μαθαίνει ο κόσμος την αλήθεια είπε επίσης ο Άσαντ.

«Χάρη στα social media έχει γίνει πιο δύσκολο για τους δημοσιογραφικούς ομίλους που συνδέονται με τις πολιτικές μηχανές στη Δύση να ελέγξουν τη ροή των πληροφοριών και των δεδομένων από όλο τον κόσμο. Αυτό που έχει αλλάξει στην Ευρώπη σήμερα είναι ότι η κοινή γνώμη γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί λένε ψέματα», τόνισε ο Άσαντ.

“Απειλεί” με στρατιωτική επέμβαση ο Τραμπ

Όλα αυτά ενώ η Δύση επιχείρησε να “ξεπλύνει” τη ντροπή της μέσω του ΟΗΕ. Αλλά κι εκεί ακόμη, κατώτερη των περιστάσεων εμφανίστηκε. Γιατί το περίφημο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει ψηφιστεί. Και δεν θα ψηφιστεί γιατί Δυτικοί και Ρωσία διαπραγματεύονται πάνω από τα άψυχα κορμιά των αμάχων της Συρίας.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προσχέδιο απόφασης που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Δεν αποκλείεται να ασκηθεί βέτο από τη Ρωσία. Το προσχέδιο της απόφασης ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και η Συρία να παραδώσει τα σχέδια πτήσης της πολεμικής της αεροπορίας και όλες τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εκτίμησε ότι το προσχέδιο απόφασης των Δυτικών προετοιμάστηκε βιαστικά και δεν είναι χρήσιμο, όμως δέχθηκε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί «μια αντικειμενική έρευνα».

Το μακελειό στην Ιντλίμπ έδωσε και στον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το… κομμάτι του για τη Συρία και να βρει ακόμη έναν λόγο (;) να επιτεθεί στον Μπαράκ Ομπάμα. Αφού δήλωσε πόσο συντετριμμένος και οργισμένος ένιωσε από τις εικόνες που είδε με τους νεκρούς από τα χημικά αέρια, απείλησε ουσιαστικά με επέμβαση στη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Άσαντ ότι «παραβίασε μια κόκκινη γραμμή» (εννοώντας αυτή που είχε χαράξει ο Ομπάμα) με την επίθεση κατά αμάχων και δήλωσε πως η στάση του έναντι της Συρίας και του Άσαντ έχει αλλάξει. Γιατί η επίθεση ήταν «ειδεχθής» και «προσβολή κατά της ανθρωπότητας».

«Η επίθεση αυτή εναντίον παιδιών με επηρέασε πολύ», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και σημείωσε ότι «η στάση του απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ έχει αλλάξει ριζικά», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι «μικρά παιδιά ακόμη και όμορφα, μικρά μωρά» σκοτώθηκαν. «Ο θάνατός τους αποτελεί προσβολή στην ανθρωπότητα. Οι ειδεχθείς αυτές ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές». Δεν αποκάλυψε τι θα κάνει αλλά άφησε να εννοηθεί πως η στρατιωτική επέμβαση είναι ένα από τα ενδεχόμενα. Το ίδιο έκανε και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε